5 декември 2014 г.

Рецепти за риба, а защо не и за Никулден

Ден преди един от големите християнски празници Никулден всеки се замисля какво ще сложи на празничната маса. По традиция на българската трапеза присъства пълнен шаран, а в много случаи просто пържен шаран. 

Приготвяне на пълнен шаран обаче от части е трудоемко и времеемко. На съвременната домакиня все по-често й липсва време да седи в кухнята, а и аз смятам че не там й е мястото на жената в днешно време. Не смятам, че трябва да се прекарват часове в подготовка и готвене на вечерята. Една работеща жена определено не си мечтае да се прибере уморена от работа, за да продължи да работи в кухнята още няколко часа. Затова в този пост съм събрала няколко рецепти с риба, които са бързи и лесни за приготвяне. Традицията да има риба на масата ще бъде спазена и гарантирам ще бъде също толкова, ако не и по-вкусно.

На българския пазар се намира все по-разнообразна риба. В големите магазини рибата е прясна и изчистена, така че това е още едно удобство. Едни от най-популярните, достъпни ценово и лесни за намиране риби на нашия пазар са сьомгата, пъстървата, лаврака и ципурата.

Сьомгата е наистина много вкусна и полезна риба. Приготвянето й е лесно и предвид това, че в магазините се предлага във вариант на котлети, филе (с кожа и без) и рагу вариантите са много. Вече писах, че е изключително полезна. Това се дължи на високото съдържание на омега 3 мастни киселини, както и на това че е бедна на калории. Подходяща е за консумация както от хора на диета, така и от деца и възрастни. В къщи сьомга присъства в менюто  ни поне веднъж седмично. 

В повечето случаи я приготвям на фурна в лимонов сок по ето тази рецепта "Сьомга със спагети с гъби". За гарнитура може да направите и картофена салата или пюре. Или пък просто да заложите на свежа салата.

Сьомга със спагети с гъби
Друго което може да приготвите със сьомга за празника е сьомга с аспержи в бутер тесто. Това ястие е наистина празнично и може да впечатлите семейството и дори гости с него. Приготвя се за около 40 минути и гарантирам ще си оближете пръстите.

Сьомга с аспержи в бутер тесто

Сьомгата също е подходяща и за супи. Чудесна е както за традиционна рибена чорба, така и за крем супи. Ние обичаме тази крем супа със сьомга.

Крем супа със сьомга


Друга популярна и наистина достъпна риба е пъстървата. Пъстървата също е една от рибите, които е добре да включваме често в менюто си. Подобно на сьомгата месото й е изключително полезно  заради високото съдържание на омега 3 мастни киселини. 

Най-често в къщи я приготвям задушена във фурната с доматен сос и бира. А ако имате и топъл хляб, за да топите соса... Мммммммм!!! Рецептата за пъстърва с бира и доматен сос.

Пъстърва с бира и доматен сос

Ако обаче искате да пробвате нещо различно с тази риба си направете мариновано филе от пъстърва с картофена салата и дресинг с шафран. С това просто ще уцелите в десятката, ако ще посрещате гости.

Мариновано филе от пъстърва с картофена салата с дресинг с шафран


Ципурата и лавракът са също много популярни. Месото им е плътно и много вкусно. Тях аз предпочитам да приготвям с сол. Предимството на този начин на готвене на риба е, че в къщи не се разнася миризма на готвеща се риба. Месото остава сочно и винаги е точно осолено. Как да си приготвите лаврак или ципура в сол вижте тук.

Ципура / лаврак в сол

Ципура в сол

И накрая нещо традиционно за японската кухня - Сушито. Ако съвсем искате да избягате от готвенето на риба, просто си направете суши. Вижте как тук.

Суши

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...