14 декември 2014 г.

Шоколадови бисквити с портокал

Коледа съвсем наближи. Температурите навън са си съвсем зимни, а и пейзажът през моят прозорец си е съвсем зимен от няколко дни. На Витоша има сняг и грозната кафяво-сива картина се смени с красиво побеляла планина. И някак си зимата я свързвам с портокалите, миризмата на прясно обелени портокалови кори. И неусетно се връщат спомените на зимните за зимните дни при баба и дядо на село. Горящата печка на дърва. И ароматът от портокаловите кори върху горещата печка. Къкрещата манджа в тенджерата, баницата във фурната... Май много се замечтах. Но ароматът на тези бисквитки ме върна там в безгрижното ми детство. Надявам се и на вас да донесат приятни мигове.




Необходими продукти:

120 г меко масло
3/4 ч. ч. захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч. ч. брашно
1/3 ч. ч. какао
1/4 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода
1 щипка сол
1/2 ч. ч. захаросани портокалови кори (ситно нарязани)

Начин на приготвяне:

1. Разбиваме на пухкав крем маслото, захарта, яйцето и ванилията. След това добавяме постепенно предварително смесените брашно, какао, бакпулвер, сода, сол и портокалови корички и объркваме добре до еднородна смес.

2. С лъжица оформяме топки и ги поставяме в тава върху хартия за печене. Притискаме с пръсти и поръсваме с няколко парчета захаросани портокалови корички.

3. Печем в предварително загрята на 170 градуса температура за около 10 минути. 

4. След като се опекат ги вадим от фурната и ги оставяме леко да се охладят и ги местим върху решетка да се охладят напълно.

*Рецептата е адаптирана от http://www.mybakingaddiction.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...