16 декември 2014 г.

Суфганиот (понички за Ханука)

Днес започва един от най-големите еврейски празници - Ханука. 


Това е празникът на светлината. Празнува се осем дни. Всеки ден се палят свещи върху свещник наречен ханукия, който има 9 гнезда за свещи. Първият ден се палят две свещи, като първо се пали тази по средата, а след това първата свещ от дясно на ляво. Всеки следващ ден се добавя още една свещ, докато на осмия ден се запалят всички свещи.


Източник http://vsemura.ru/


Във връзка с празника в Талмуда се разказва следната история: Когато Хашмонеите отново превземат Храма, те намират само една каничка с неосквернено масло. Всичко останало било използвано за идолопоклонничество. То стигало само за един ден, но се случило чудо и горяло осем дни, докато новото масло било произведено. По тази причина празнуваме Ханука осем дни. 






Източник http://imgarcade.com/
След запалването на свещите се играе традиционната игра Драйдел. Това е игра с пумпал, който има четири стени и на  всяка стена има по една буква на иврит - נ (нун), ג (гимел), ה (хей) и ש (шин). Всеки играч получава еднакъв брой шоколадови монети или жетони. Всички играчи поставят по средата по един жетон и един от тях завърта пумпала. Според това коя буква ще се падне се определя и какво трябва да направи играчът. Ако се падне нун не се прави нищи, ако е гимел взима  всички жетони, ако е хей взима само половината жетони, ако пък е шин дава всички свои жетони. Печели, разбира се, играчът с най-много жетони.



Друга традиция е свързана с храната. На празника се ядат мазни, пържени ястия. Традиционни такива са суфганиот (понички с пълнеж от плодово желе) и латкес (картофени палачинки). Ето и рецептата за суфганиот, която ползвах тази година. Рецептата е адаптирана от книгата "The Book of New Israeli Food" на Janna Gur. От това тесто излизат около 30 понички.



Необходими продукти:

1 кг бяло брашно (плюс допълнително за поръсване)
2 пакетчета суха мая
160 мл топло мляко
3/4 ч. ч. захар
2 ч. л. сол
8 яйца
1/2 ампула ванилова есенция
1/2 пакетче лимонови корички на Dr Oetker
1/2 пакетче портокалови корички на Dr Oetker
3 с. л. ром
160 г меко масло
плодово сладко за пълнеж


Начин на приготвяне:

1. Разтваряме маята в топлото мляко.

2. В голяма купа смесваме брашното, захарта, солта, ванилията, портокаловите и лимоновите корички, рома и разтворената мая и омесваме меко тесто. Постепенно добавяме и мекото масло докато се образува мека лъскава топка тесто. 

3. Поръсваме с малко брашно, завиваме с кърпа и оставяме така за половин час.

4. Омесете тестото отново и го поставете върху леко набрашнена повърхност като отново го завивате с кърпа и го оставяте така още 15 - 2- минути.

5. Разточваме тестото на тънка кора и  режем кръгчета. На половината слагаме по средата по една чаена лъжичка сладко и покриваме с друго кръгче като притискаме краищата, за да слепнат. Подреждаме върху леко набрашнена повърхност и ги оставяме да удвоят размера си.

6. Пържим в дълбоко сгорещено олио, като внимаваме олиото да не е твърде горещо, за да не прегорят поничките. Ако долната страна на поничките става кафява за по-малко от 30 секунди, значи олиото е твърде горещо.

7. Готовите понички поставяме върху кухненска хартия и след като изстинат поръсваме с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...