7 декември 2014 г.

Меденки

Едно от нещата, които традиционно присъстват на българската трапеза по Коледа са меденките. Рецепти, разбира се, много. Аз обаче все не бях доволна от резултата. Накрая просто направих своя. В началото за малко да се откажа, тъй като тестото стана леко ронливо и имах сериозни притеснения, че няма да става за разточване. Притесненията се оказаха излишни. Тестото се разточи добре, фигурките се режеха много добре и не се разваляха и най-важното имам одобрението на мама. Каза "Това тесто е сполучливо" :) А ето ги и меденките на Кети.





Необходими продукти:

- за тестото:

3 ч. ч. брашно
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. сода бикарбонат (равна)
2 ч. л. канела
1/4 ч. л. джинджифил
1/4 ч. л. карамфил
1/4 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. ч. меко масло
1/2 ч. ч. захар
1 яйце
2/3 ч. ч. течен мед

- за глазурата:

1 белтък
1 ч. л. лимонов сок
1 - 1 1/2  ч. ч. пудра захар
сладкарски бои
захарни пръчици и фигурки (за украса)





Начин на приготвяне:

- на тестото:

1. В купа смесваме брашното, солта, содата и подправките.

2. В друга купа с миксер разбиваме маслото и захарта докато станат на пухкав крем. След това добавяме меда и яйцето и разбиваме до хомогенна смес. Постепенно добавяме и брашното и омесваме меко нелепкаво тесто.

3. Тестото разделяме на 2 топки, които увиваме в найлоново фолио и прибираме в хладилника за поне два часа. Аз моето тесто го оставих цяла нощ така.

4. Разточваме тестото върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 0.5 см и изрязваме желаните формички.

5. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса докато долните краища на меденките леко почервенеят. Вадим от фурната и оставяме около минута да се охладят, след което преместваме меденките върху решетка да се охладят напълно.

- на глазурата:

1. В купа пресяваме пудрата захар.

2. В друга купа леко разбиваме белтъка с лимоновия сок. Постепенно прибавяме от пудрата захар и разбъркваме добре. Добавяме пудра захар докато получим консистенция, при която като капнем върху глазурата капката остава на повърхността за няколко секунди.

3. След като глазурата е готова разпределяме в купички и оцветяваме с различни бои като прибавяме по малко количество от боята до получаване на желания цвят.

4. Нанасяме глазурата върху меденките с пош или с лъжичка и украсяваме със захарни пръчици, фигурки и топчета.

5. Оставяме меденките  за няколко часа докато им изсъхне глазурата. Прибираме в кутия и ги забравяме за една седмица, за да поемат ароматите на подправките.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...