1 декември 2014 г.

Сладкиш с халва и шоколад

Обичам да си правя експерименти, когато пека. Обичам да изпробвам нови рецепти, нетипични за нашата кухня и трябва да ви кажа, че много изпускаме. До преди 2 години не бях си и помисляла да сложа халва в сладкиш. Обаче, оказва се, е много вкусно. Като искам да уточня, че тук става въпрос за сусамова халва. Тя има по-различен вкус от този на слънчогледовата халва, с който сме свикнали.

Изпробвах тази рецепта преди 2 години. Открих я в една книга с рецепти от еврейската кухня. Внесох известни промени, предвид това, че някои от продуктите не се намират на нашия пазар.



Необходими продукти:

- за тестото

110 мл вода
1/2 кубче мая (20 г)
50 г захар
щипка сол
1 яйце
1 жълтък
1 ванилия
50 г меко масло
300 г брашно (количеството може да варира в зависимост от големината на яйцата)

- за плънката

150 г сусамова халва на малки парченца
100 г шоколад на парчета

- за сиропа (може и без него)

1/2 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. захар

Начин на приготвяне:

1. Разтваряме маята във водата. Изсипваме брашното в купа и правим кладенче в него, където изсипваме разтворената мая. Прибавяме захарта, солта, яйцето, жълтъка и ванилията и омесваме добре.След като сме омесили тестото добавяме мекото масло и омесваме още, докато тестото стане гладко и меко и оставяме да удвои размера си.

2. Върху набрашнена повърхност разточваме тестото във формата на правоъгълник с размери 20х30 см. Разпръскваме плънката върху тестото и завиваме на руло. Рулото режем по дължина на 2 равни половини и ги увиваме като въже. (оформлението можете да видите тук)

3. Поставяме плитката в правоъгълна кексова форма застлана с хартия за печене и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.

4. Ако ще сиропирате сладкиша пригответе сиропа докато той се пече. Кипнете водата и захарта заедно за 20 минути и намажете още горещия сладкиш със сиропа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...