27 ноември 2014 г.

Щолен с брашно от лимец

Тази година за Коледа реших да приготвя щолен. Е, точно този няма да издържи до тогава и ще забъркам още един тези дни, за да може да поседи известно време в шкафа и да си поеме всички аромати до празника. По принцип щоленът се приготвя до 40 дни преди Коледа и се съхранява увит в алуминиево фолио затворен в найлонов плик или кутия. Прави се, за да може тестото да поеме добре всички аромати, които са в него - на канела, джинджифил, кардамон, захарни плодове, ром, бадеми. Престоявайки всички тези аромати се смесват, за да се получи една експлозия на вкусове в навечерието на празника. Чакането определено си заслужава.

Та, тази година реших да си приготвя щолен сама, не да си купувам готов от магазина. Тук преимуществата са много - слагам в тестото каквито сушени плодове предпочитаме в къщи, любимите ни подправки, хубаво масло, яйцата не са на прах, а истински, ползвам предпочитано от мен брашно или микс от брашна. И разбира се, не на последно място - не съдържа консерванти и разните му там "Е" добавки.

Дълго се рових в интернет и прочетох десетки рецепти за щолен (повярвайте списъкът е безкраен). Не се спрях на нито една и затова направих своя. Реших да смеся бялото брашно с такова от лимец и се получи наистина добре. Но ако нямате или не обичате лимец, просто сменете брашното от лимец с друго или използвайте само бяло. И така,  ето я и рецептата.




Необходими продукти:

2 ч. ч. бяло брашно
1 1/2 ч. ч. брашно от лимец
1/3 ч. ч. топло мляко
7 г суха мая (1 пакетче)
2 големи яйца
56 г разтопено масло
1/2 ч. ч. захар
1 ванилия
1/2 ч. л. канела
1/2 ч. л. кардамон на прах
1/4 ч. л. джинджифил
1 ч. ч. микс от сухи плодове (моите бяха светли стафиди, нарязани сини сливи, червени боровинки, захаросани портокалови корички)
3 с. л. ром
100 - 120 мл вода
150 г марципан

-за поръсване на щолена
2 с. л. разтопено масло за намазване
3 - 4 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне:

1. В купа смесваме сухите плодове и рома. Разбъркваме добре и оставяме така поне 2 часа.

2. В голяма купа смесваме двата вида брашно. Правим кладенче и вътре изсипваме топлото мляко и сухата мая и оставяме така няколко минути, докато започнат да се образуват балончета.

3. В друга купа разбъркваме заедно яйцата, захарта, маслото, ванилията, канелата, джинджифила и кардамона. После изсипваме при брашното и разбъркваме добре.

4. Към тестото добавяме сухите плодове и омесваме. Ако тестото е много твърдо и не се събира добавяме по малко хладка вода докато получим меко еластично тесто.

5. Преместваме тестото в намаслена купа, покриваме с кърпа и го оставяме да удвои обема си.

6. Когато тестото е готово с пръсти го разстиламе в овална форма и по средата поставяме марципана. Вземаме единият край на тестото и го загъваме към срещуположния край. Пренасяме щолена в тава, покриваме го и го оставяме да втаса отново.




7. Печем на 180 градуса (160 с обдухване) до суха клечка.




8. Изпеченият още горещ щолен мажем с масло и поръсваме обилно с пудра захар и го оставяме да изстине. Когато е напълно изстинал увиваме в алуминиево фолио и поставяме в найлонов плик. Прибираме на хладно (не в хладилника) и чакаме Коледа да дойде.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...