8 ноември 2014 г.

Тарт с цвекло

Всеки ден съм изправена пред една и съща дилема "Какво да сготвя за вечеря?". В търсене на идеи и рецепти се разрових из книгите, които съм си купила и събират прах по рафтовете в кухнята ми. Така попаднах на една рецепта, която изглеждаше интересна и най-важното бърза за приготвяне. Няма да ви лъжа - не обичам да седя в кухнята, въпреки че водя блог за приготвяне на храна. Ако се загледате ще установите, че 90 % от рецептите публикувани тук са именно за лесни и бързи ястия. Готвя най-вече вечер и нямам сили да се цапам по 2-3 часа, но и не съм привърженик на уредите за бързо готвене. Затова вариантът ми е само един - бързи рецепти или такива, които не изискват постоянното ми присъствие в кухнята. И така попаднах на тази рецепта, която разбира се попромених мъничко според това което имах в хладилника и нашите вкусови предпочитания. В крайна сметка се получи нещо нестандартно, но много добре балансирано като вкус. Соленият вкус на бутер тестото чудесно се балансираше със сладостта на цвеклото. И така ето рецептата.




Необходими продукти:

1 лист бутер тесто
1 с. л. горчица
2 големи глави лук
30 г масло
100 г гъби
3 глави цвекло
1 ч. л. мащерка
сол
Ементал (или кашкавал)

Начин на приготвяне:

1. Сваряваме цвеклото, обелваме го и го нарязваме на полумесеци.

2. В тиган разтапяме маслото и карамелизираме нарязаният на полумесеци лук. Когато лукът е почти готов прибавяме нарязаните гъби и подправяме със сол и мащерка. Готвим докато гъбите омекнат.

3. В кръгла тавичка слагаме бутер тестото, което надупчваме с вилица и намазваме с горчицата. Печем го в загрята на 220 градуса фурна (200 градуса с вентилатор) докато леко се зачерви и изваждаме.

4. Върху така изпеченото тесто разстиламе лукът с гъбите, а върху тях нареждаме цвеклото и поръсваме с малко настърган Ементал или кашкавал.



5. Връщаме тавата във фурната за още 5 - 10 минути. Изваждаме и сервираме ястието топло.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...