18 ноември 2014 г.

Пастицио

Ежедневно изпадам в дилемата "Какво ще ядем за вечеря?". Веднъж седмично ядем спагети с кайма и доматен сос (нещо като традиция ни е), но този път реших да разнообразя. Изрових една готварска книга с гръцки рецепти и се спрях на рецептата за пастицио. Е, не го направих точно според рецептата. Добавих малко подправки според нашия вкус и се получи много добре. 

Името на това ястие произлиза от италиански и означава "смесица". Ястието е популярно в цялото средиземноморие и най-вече в Гърция и Кипър. Гръцката версия на ястието се състои от 3 пласта - най-отдолу макарони, по средата плънка от месо и най-отгоре сос Бешамел или Бешамел със сирене.

Рецептата се изпълнява на няколко етапа - сваряване на макароните, приготвяне на плънката, приготвяне на соса, сглобяване и запичане. Честно казано си е голяма играчка, цапат се много съдове, но пък не отнема много време, така че не се плашете.



Необходими продукти:

- за пастата

1/2 пакет макарони "Пене" (или някакви тръбички)
3 яйца
30 г настърган Пармезан
сол
зехтин

- за плънката:

500 г кайма (аз ползвам смес)
2 глави лук
400 г доматен сос
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. л. индийско орехче
сол
черен пипер
1 яйце

- за соса:

90 г масло
1/2 ч. ч. брашно
2 ч. ч. мляко
50 г настърган Пармезан
2 жълтъка
2 с. л. хлебни трохи

Начин на приготвяне:

- приготвяне на макароните:

1. В подсолена вода с малко зехтин сваряваме макароните до готовност ал денте.

2. Изцеждаме сварените макарони от водата и ги смесваме с леко разбитите яйца и сиренето Пармезан.

- приготвяне на плънката:

1. В малко зехтин задушаваме ситно нарязания лук. Към него прибавяме каймата и запържваме докато каймата стане на трохи.

2. Към каймата добавяме доматения сос и подправките и оставяме да поври.

3. Когато сосът е готов към него добавяме едно леко разбито яйце и разбъркваме добре.

- приготвяне на соса:

1. В дълбок съд разтопяваме маслото и постепенно прибавяме брашното при непрекъснато бъркане.

2. Към маслото и брашното сипваме постепенно млякото и бъркаме непрекъснато докато се получи еднородна смес.

3. В готовия сос изсипваме сиренето Пармезан и жълтъка.

- сглобяване на ястието и запичане:

1. В намазнена тава изсипваме макароните и изравняваме. Върху макароните изсипваме плънката от кайма равномерно, а върху плънката разпределяме соса равномерно. Върху соса равномерно поръсваме с хлебни трохи.

2. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се запече соса. Преди да сервираме оставяме ястието да се охлади за 10 - 15 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...