23 ноември 2014 г.

Захаросани портокалови корички

Коледа наближава. По улиците и магазините вече се радваме на коледна украса, палят се лампичките на коледните елхи и някак си всичко си води към подготовка за предстоящите празници. В къщи вече изпробвам  рецепти за коледни сладкиши и бисквитки, а в тях често присъстват захаросани плодове и цитрусови корички. На пазара не е много лесно да намерим, а и често не са това което очакваме да бъдат. Затова реших да си направя сама и повярвайте ще продължа да го правя. Резултатът не само е по-добър, но и е по-евтино. От корите на 2 портокала излиза доста прилично количество готови корички, а и не отнема много време за направата им. Рецептата е една (т. е. няма нищо авторско в нея) и следвайки я можете да направите и захаросани лимонови корички или парченца джинджифил. Ето и как се правят.




Необходими продукти:

2 портокала
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. фина кристална захар за поръсване (не пудра захар)

Начин на приготвяне:


1. Измиваме добре портокалите, подсушаваме ги и обелваме кората. Нарязваме кората на тънки лентички.

2. Слагаме коричките в касерола (или малка тенджера), покриваме ги със студена вода и слагаме на котлона докато водата заври. Оставяме ги да врат 2 минути. Изцеждаме водата от тях и повтаряме същата процедура още 2 пъти.

3. След третия път в празната касерола слагаме 1 ч. ч. захар с 1 ч. ч. вода и слагаме на котлона да заври. След като ври 5 минути сипваме в захарния сироп портокаловите корички и оставяме да ври 40 - 45 минути на слаб огън БЕЗ ДА РАЗБЪРКВАМЕ. Ако бъркате коричките ще се кристализират.

4. Изцеждаме коричките от сиропа и овалваме във фина кристална захар.

5. Нареждаме оваляните в захар корички върху хартия и оставяме 7 - 8 часа да изсъхнат добре и след това ги прибираме в буркан.


Захарният сироп, в който вряха коричките може да приберете и да използвате за чай, лимонада или друга напитка.

Портокаловите корички може да ползвате за сладкиши, да ги покриете с шоколад или да си ги хапвате просто така.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...