13 април 2014 г.

Козунак с Нутела

Дойде моментът да потренирам за Великден. За целта ползвах рецепта от блога на моя приятелка (ето тук), но си внесох малко промени. Не сложих ванилия, а ампула есенция ром и смених сухата мая с такава от кубче. И така ето какво и как направих, за да се получи това:



Необходими продукти:

3 яйца + 1 белтък
1/2 ч. ч. топло прясно мляко
1 ч. ч. захар
20 г прясна мая 
1/4 ч. ч. разтопено масло + 1/4 ч. ч. олио
4 ч. ч. брашно
1 ампула есенция ром
кората на един лимон
1 жълтък за намазване
течен шоколад Нутела
филирани бадеми

Смесваме маята с топлото мляко,  една лъжица захар и една лъжица брашно и оставяме около 15 минути да втаса. През това време объркваме яйцата със захарта. Прибавяме и кората на лимона и есенцията ром. Когато маята е втасала изсипваме към предварително пресятото брашно яйчената смес и маята и объркваме добре като постепенно добавяме и от мазнината. Готовото тесто оставяме да втаса. Аз моето го замесих късно вечерта и го оставих до сутринта да втасва завито, като температурата в стаята беше около 20-22 градуса. На сутринта разделих тестото на 2 топки като всяка разточих в правоъгълна форма с дебелина около 5 мм (но не по-тънко). Мажем разточеното тесто с течен шоколад и поръсваме обилно с филирани бадеми, след което го завиваме на руло. Рулото режем по дължина на 2 и след това увиваме двата фитила като въже, като вътрешната част поставяме така че да гледа нагоре.




Готовите плитки поставяме в намаслени тавички и ги оставяме да удвоят размера си. Преди да ги сложим във фурната ги мажем с жълтък. Печем ги до суха клечка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...