5 април 2014 г.

Фалафел





Необходими продукти:

2 консерви нахут 
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
няколко стръка пресен кориандър
1/2 ч. л. лют червен пипер
1/2 ч. л. млян кимион
1 щипка млян кардамон
1 ч. л. бакпулвер
2 - 2 1/2 с. л. брашно
сол 
черен пипер
1 ч. л. сода за хляб
2 с. л. вода

Изцеждаме добре хумуса и го смиламе, но внимаваме да не го направим на пюре. Добавяме настърган лука, чесъна пресован, кориандъра и магданоза ситно нарязани, лютия червен пипер, кимиона, кориандъра, бакпулвера, брашното, солта и черния пипер и объркваме добре. Когато сместа е готова я оставяме за час в хладилника. Разтваряме содата във двете супени лъжици вода и добавяме към нахутената смес. Объркваме добре и оформяме фалафелите. Най-лесно оформянето им става с лъжица за сладолед. Загряваме олио в дълбок тиган или тенджера на средно силен котлон. Пържим от всяка страна около две, две и половина минути. Готовите фалафели слагаме върху кухненска хария, за да се отцеди излишното олио.

Можем да сервираме със сос по желание, но ние предпочитаме да ги хапваме в пита (рецептата тук) със свежа салата и дип с тахан (рецептата тук). Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...