5 април 2014 г.

Пита - арабски питки

Пита не е просто арабски хляб, който можеш да пълниш с хумус, салата, шницел, пържола или фалафел. В арабските страни и Израел е просто начин на хранене. Ако в България не сядаме на масата без нарязан хляб, там не сядат без пита. С парче пита се загребва директно от чинията хумус или сос тахан, или някакъв дип. Рецептата взех от една книга, която си купих в Израел и често приготвям пита в къщи, защото така и не намерих от къде да купувам.





Необходими продукти:

500 г брашно
1 пакетче суха мая (или половин кубче прясна мая)
360 мл топла вода
1 с. л. захар
1/2 с. л. сол
30 мл зехтин

Объркваме заедно сухите съставки. Добавяме зехтина и водата и омесваме меко и гладко тесто. Поставяме го в намазнена купа и го намазваме със зехтин. Оставяме го да втаса докато удвои размера си. Разделяме тестото на 10 еднакви топки. Завиваме ги и ги оставяме за още 10 минути. През това време загряваме фурната на 250 градуса. Върху набрашнена повърхност разточваме всяко топче на диск с диаметър 12-15 см и дебелина 1/2 см. Печем върху хария за печене около 5 минути или докато се появят червени точки по повърхността на питките. Внимавайте да не ги препечете, защото стават твърди и сухи. Като са готови ги вадим от фурната и ги завиваме с кърпа, за да омекнат.

Ако обичате сусам може да оваляте топките тесто в сусам и след това да ги разточите. Така сусамът полепва добре по тестото и не пада.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...