27 април 2014 г.

Бананов кекс

Отдавна едни банани отлежаваха в хладилника с идеята да ги сложа в тесто и бях си набелязала именно тесто за сладкиш/кекс. Минах и през фазата "Абе, я направи едни мъфини и не се занимавай с глупости", но ми подариха една книга с рецепти за сладкиши и десерти и не се стърпях. А и на бананите си им беше дошло вече времето.




Необходими продукти:

3/4 ч. ч. меко масло
1 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. ч. бяла захар
1 ч. л. ванилова есенция
2 яйца
3 меки банана намачкани с вилица
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. канела
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. ч. накълцани орехи

Загряваме фурната на 170 градуса. С миксер разбиваме добре маслото, захарта и ваниловия екстракт. Добавяме яйцата едно по едно, като добре разбиваме сместа след всяко яйце. Прибавяме и бананите и разбъркваме леко. На ниска скорост с миксера разбиваме внимателно като постепенно добавяме брашното канелата и бакпулвера. Когато сместа е готова прибавяме и ореховите ядки и разбъркваме добре с шпатула. Слагаме тестото в намазнена правоъгълна кексова форма и печем до суха клечка. Изчакваме да изстине, вадим от формата и кексът е готов за консумация.

Гледайте бананите, които ще ползвате да са много добре узрели. Най-добри са тези на които кората им е кафява и са прекалено меки да се ядат, но разбира се не са развалени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...