4 май 2014 г.

Двуцветен шоколадов чийзкейк

Вчера имах нещо като рожден ден. Точно преди година имах малък инцидент свързан с едно от хобитата ми - дайвинга, но за щастие всичко завърши благополучно, а един жълт плавник остана някъде в тревите на дъното. По нашите географски ширини е възприето при такива инциденти на годината да се прави курбан, но тъй като моята философия за живота е, че той трябва да е сладък, реших да направя един от любимите си десерти. 



Необходими продукти:

- за основата:
150 г натрошени бисквити
2 с. л. какао
1/4 ч. ч. пудра захар
100 г разтопено масло

- за бялата смес:
500 г крема сирене
100 г захар
3 яйца
200 г бял шоколад
1/3 ч. ч. течна сметана

- за кафявата смес:
500 г крема сирене
100 г захар
3 яйца
150 г тъмен шоколад
2/3 ч. ч. течна сметана
1 ч. л. суха сметана за кафе

Приготвяме първо основата като смесваме всички продукти. Готовото тесто прехвърляме в тавичка с падащо дъно постлана с хартия за печене и оформяме благ като притискаме с лъжица. Слагаме тавата във фризера и започваме да приготвяме смесите със крема сиренето. Объркваме добре крема сиренето със захарта на ръка като бъркаме докато захарта се разтвори. Добавяме и яйцата. Разтопяваме белия шоколад заедно със сметаната на водна баня и когато е готов го изсипваме в сместа със крема сиренето. Приготвяме по същия начин и кафявата смес, като шоколада разтапяме заедно с речната сметана и сухата сметана за кафе. Когато двете смеси са готови започваме да изсипваме в тавичката. Сипваме около чаена чаша от кафявата смес, върху нея същото количество от бялата и така докато свършат и двете смеси. Обличаме дъното на тавичката с алуминиево фолио и слагаме в друга тава, в която наливаме вода и печем на водна баня на 140 градуса за около час и 15 минути. Изкарваме от фурната. Оставяме чийзкейка да се охлади и го оставяме в хладилника за 24 часа. След това е готов за консумация. Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Доста силно ме впечатлихте особено като видях как изглежда този сладкиш .Много добре направена шарката напълно професионално и знам че при мен няма да се получи.Преди време бях преписала една рецепта за зебрест кекс, и само веднъж се плучи шарката на зебра.Радвам се че описвате всичко подробно стъпка по стъпка.Продуктите са доста калорични, но за направата на тази наслада за душата се изискват жертви нали така.Очакваме още кулинарни вкусотии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благосаря Ви за коментара. Наистина продуктите са доста калорични, но пък в днешно време човек трябва да си позволява от време на време разни удоволствия. За мен едно от удоволствията в живота е именно хубавата храна (името на блога ми си е достатъчно красноречиво :) ). Изпълнението никак не е трудно, но иска доста търпение. Но тъй като чийзкейкът ми е един от любимите десерти не ми липсваше желание и нещата станаха от само себе си.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...