18 май 2014 г.

Бисквити със сусамов тахан

Сусамовият тахан е изключително полезен. Помага при проблеми със стомашно-чревния тракт, при възпаление на гърлото, зачервявания и изгаряния на кожата. В Близкия изток е често употребяван в кухнята. Правят се сосове и дресинги с него, прибавя се към хумуса, в сладкиши и основни ястия. 

В настоящата публикация го ползвам, за да направя любимите си диетични, здравословни бисквити. Обичам сладкото и не мога без него, но в същото време знам, че не трябва да прекалявам с него и затова намирам заместител на всякакви видове сладкиши, бисквити и шоколадови изкушения. Един колега беше нарекал тези бисквити - домашно корни. И всъщност наистина са такова, като разбира се в тях липсват всички онези Е-та от опаковката ;)



Необходими продукти:

200 г сусамов тахан
250 г течен мед
1 ампула ванилова есенция
100 г едро смлени бадеми
80 г сушени червени боровинки
200 г овесени ядки

Разбъркваме добре всички продукти заедно. От сместа оформяме топчета с големината на орех и ги поставяме в тава върху хартия за печене, като ги притискаме леко. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяването им. Оставяме ги да изстинат в тавата и чак тогава ги отделяме от хартията за печене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...