19 април 2014 г.

Козунак и кифлички за Великден

Малко е късно може би за рецептата за това тесто, но предпочетох да пека всичко днес, за да е прясно за утре. Дозата е огромна и от нея ми се получиха 3 козунака и 4 големи тави с кифлички. 




Необходими продукти:

10 яйца (11 ако са малки)
500 мл прясно мляко
650 г захар
42 г прясна мая
щипка сол
125 мл олио
125 мл разтопено масло
2 ампули лимонова есенция
3 ванилии на прах
кората на един лимон
кората на един портокал
2 кг брашно
1 жълтък с малко прясно мляко за намазване
захар за поръсване
филирани бадеми за поръсване
плънки по желание - мармалад, орехи, стафиди, филирани бадеми, локум, течен шоколад, захаросани парченца плодове

Предварително яйцата се изкарват на стайна температура. Стопляме млякото толкова, че да ни пари, но да можем да държим пръста си вътре. С около 100 мл от млякото разтваряме маята заедно със супена лъжица захар и щипка сол. Оставяме маята да втаса и пресяваме брашното. По средата правим кладенче и вътре наливаме леко разбитите яйца, захарта, втасалата мая, двете ампули лимонова есенция, ванилиите и настърганите кори на лимона и портокала. Омесваме меко тесто и после постепенно добавяме мазнината до пълното й абсорбиране в тестото. Оставяме да втаса и премесваме отново. След второто втасване започваме да оформяме козунаците, козуначните рула и кифличките. Оставяме ги да втасат отново, мажем с разбит жълтък с прясно мляко, поръсваме със захар и печем в предварително загрята фурна на 150 градуса. По-долу ще представя козунаците, които аз направих:

1. Първият козунак сложих в кексова форма и му сложих пълнеж от локум и стафиди. Една топка тесто, колкото за един козунак, разделих на 9 по-малки. Всяка малка топка направих на фитил. В 3 от фитилите сложих парченца локум, в други 3 стафиди и последните 3 оставих без плънка. Взех по един фитил от всеки вид и сплетох на плитка, чиито краища завих навътре и поставих във формата за кекс. Така поставих и трите плитки. Сложих им цели белени бадеми и оставих козунака да втаса за последно. След което го намазах с жълтък и поръсих със захар и пекох на 150 градуса.


2. За втория козунак ползвах плънка от течен шоколад и захаросани портокалови корички. От топката тесто направих 4 по-малки, които направих на фитили. Единият фитил напълних с шоколад, а другия в портокаловите корички. Сплетох плитка с четирите фитила, завих на спирала и поставих козунака в кръгла тава, за да втаса. Когато беше готов го намазах с жълтък, поръсих с филирани бадеми и захар и изпекох.


3. Третият козунак реших да е с пълнеж от течен шоколад Нутела и филирани бадеми. Оформих 2 малки рула от тестото и сплетох всяко по начинът описан тук. Сложих двете плитки една до друга и оставих да втасва. После намазах с жълтък и изпекох.


4. Кифличките напълних с мармалад от шипки и локум. Това са ни любимите плънки за кифлички. Тези с мармалад намазах с жълтък и поръсих със захар, а тези с локум може да поръсите с пудра захар докато са още топли.


5. И понеже ми омръзна да завивам кифлички, реших че с последната топка тесто ще направя един малък козунак, който ще е с плънка от шипков мармалад и стафиди. Разделих тестото на 3. Направих 3 фитила. Единият напълних с мармалад, другият със стафиди. Сплетох трите фитила на плитка и оставих да втасва. Отгоре го намазах с жълтък и поръсих с филирани бадеми и захар.


И понеже "циганско" сърце не трае, трябваше да опитам и малкият козунак беше нарязан и изяден още днес. Пожелавам ви сладък Великден и дано да съм полезна, ако не сега то когато отново ви се прияде козунак или пък кифлички.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...