4 декември 2014 г.

Сьомга с аспержи в бутер тесто

Сьомгата определено ни е една от любимите риби. Лесно се приготвя и винаги е вкусна. Само трябва да се внимава да не се изсуши, но като цяло търпи всякакви вариации - печена, пържена, варена в супа, на пара и дори сурова в сушито. Хубаво е да се консумира веднъж седмично, защото е богата на омега 3 мастни киселини и протеини, като в същото време е с ниско съдържание на наситени мазнини и бедна на калории. В този ред на мисли е подходяща за консумация от хора на диета, бременни, кърмачки, деца и възрастни хора. Намира се лесно на пазара и почти винаги може да се намери прясна охладена сьомга на котлети, филе с кожа или без, както и рагу (подходящо за супи). В настоящата рецепта използвам филе без кожа. Обикновено в магазините се предлага  филе с кожа. Тя се маха много лесно с остър нож и малко търпение. И така ето една интересна вариация на тема сьомга, подходяща за предстоящия празник Никулден.




Необходими продукти:

500 г филе от сьомга (без кожа)
8 стръка аспержи
2 скилидки чесън
1 лист бутер тесто
сол 
черен пипер
босилек
1 яйце
сусам

Начин на приготвяне:

1. Режем филето от сьомга на 2 еднакви квадратни парчета. и овкусяваме със сол и пипер. А бутер тестото нарязваме на 4 квадрата.

2. Аспержите почистваме и изрязваме твърдата част. Бланшираме ги за 2 - 3 минути във вряла вода.

3. Вземаме едно парче от тестото и върху него поставяме едното парче сьомга. Поръсваме със сух босилек и с една скилидка нарязан чесън. Поставяме отгоре 4 аспержи. Намазваме краищата с разбито яйце. Покриваме с друго парче бутер тесто и притискаме краищата с вилица. Мажем с яйце и поръсваме със сусам. Печем на 220 градуса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...