13 септември 2013 г.

Сьомга със спагети с гъби

Дълго мислих каква да е първата ми публикация тук. Повлияна от неотдавнашния ми престой в Израел мислех да е за нещо свързано с тяхната култура и кухня или за някое от любимите ми заведения там. Колебах се между това да ви представя нещо традиционно, свързано с наскоро отминалата еврейска нова година, като гефилте фиш или традиционен сладкиш за празника. После реших, че трябва да ви споделя за едно от онези „тайни“ места, като „ресторанта“ в Яфо с най-вкусния хумус, или за дюнера в Хайфа, или пък за невероятното кнафе в Назарет... Но днес след като видях и вкусих резултата от набързо приготвената вечеря, реших че трябва да го споделя. Приготвянето на тази вкусотия ми отне буквално 40 минути. И така, необходимите продукти за 4 порции са:


Необходими продукти:

700 г филе от сьомга
1 лимон
риган
соев сос
300 г прясна паста спагети
20 г масло
350 г печурки
1 глава лук
2 скилидки чесън
50 г топено сирене
настърган пармезан
100 мл бяло вино Шардоне
пресен босилек
сол
черен пипер
зехтин

Начин на приготвяне:

Започнете със сьомгата. Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте филето със студена вода и го разделете на 4 еднакви парчета. Намаслете дъното на една тава с масло и поставете парчетата риба в нея. Поръсете парчетата с малко сол, черен пипер и соев сос на вкус. След това ги полейте със сока на лимона, малко зехтин и поръсете с малко риган. Сложете и около 100 – 150 мл вода в тавата. Завийте я с фолио и поставете в предварително загрятата фурна.

Сложете пастата да се вари (отнема около 5 минути). Докато рибата се пече нарежете лука, чесъна и гъбите. Загрейте 1 с.л. зехтин в тигана. Прибавете нарязаните лук, чесън, гъби и маслото. Гответе на не много висока температура. Когато сокът от гъбите се изпари прибавете виното, пармезана и топеното сирене и подправете със сол и черен пипер на вкус. Изчакайте течността да се сгъсти и прибавете ситно нарязания босилек. Добавете гъбите към вече сварените спагети и объркайте добре.

Сьомгата трябва да е вече готова. Сервирайте всяко парче сьомга като гарнирате със спагетите. Ние прибавихме и по чаша каберне и ето ви чудесен завършек на седмицата с фаталния петък 13ти.


1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...