14 септември 2013 г.

Шакшука

Десетте дни прекарани в Израел си оказват влияние и днешната бърза вечеря е едно ястие, което там обикновено се яде, както като късна закуска, така и за обяд или вечеря. Ако трябва да преведем името, може би най-близкото наименование би било миш-маш. То си и прилича на миш-маш, само че базата на ястието са доматите. Всъщност оригиналната рецепта идва от района на северна Африка и по-специално от района на Либия, Тунис и Мароко. Шакшука се приготвя в дълбок тиган, за предпочитане с пресни домати и е доста пикантно. За 4 порции ще са ви нужни:



Необходими продукти:

4 с.л. зехтин
2 глави лук
4 големи червени печени чушки
15 скилидки чесън
5 големи домата – обелени и ситно нарязани
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. кориандър
½ ч.л. кимион
8 яйца
сол
черен пипер

Загрейте зехтина в тигана. Прибавете нарязания лук и чушки. Гответе на слаб огън докато лукът омекне. Добавете нарязаните домати, пресования чесън и подправките. Гответе докато течността от доматите намалее (около 15 минути). Добавете яйцата едно по едно, като за всяко яйце правите дупка в соса. Покрийте тигана и оставете на слаб огън около 5 – 7 минути. Сервира се в тигана, заедно с пресен хляб и свежа салата.

Ако не обичате много пикантна храна намалете количеството на лютия пипер, а за любителите на месото може да се добави наденица.

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...