4 декември 2013 г.

Eggplant Gratin

This is my favorite recipe and I always overeat with it. I just can't stop eating it. This recipe is very easy to do, but it's taking little bit more time. But if you have some fried eggplant in advance it will be ready for less than 40 minutes.


Огретен с патладжан

Това е любимата ми рецепта и винаги преяждам с този огретен. Просто не мога да спра... Рецептата е лесна за изпълнение, за съжаление отнема малко повече време. Но пък ако имате предварително изпържен патладжан е готово за не повече от 40 минути.


3 декември 2013 г.

Broccoli Cream Soup

Lately I am in cream soups mood. Maybe the cold weather makes me craving for warm soup in the evenings when I come back home. This time I tried broccoli and because lately the laziness is my best friend, I didn't want to spent lots of time in the kitchen so the soup was the best choice for tonight. 

Крем супа от броколи

Напоследък съм на вълна крем супи :) А може би просто студеното време предразполага към желанието за една топла супа вечер, когато човек се прибере в къщи. Този път имах броколи и понеже напоследък мързелът ми е приятел, реших да не седя много време в кухнята и супата беше най-удачният избор.


22 ноември 2013 г.

Homemade Pizza

And there it is, again this time of the week, when I make your mouth watering. This time will be because of my homemade pizza. 


Ingredients:

250 ml warm water
500 grams all purpose flour
1 Tbsp salt
3 Tbsp olive oil
2 1/4 tsp active dry yeast
tomato puree
oregano
mushrooms
ham
yellow cheese

Method:

1. In a small bowl mix 100 ml from the water with the yeast and leave for 10 - 15 minutes.

2. In another bowl mix well the flour and salt. Add the olive oil, the yeast mixture and the rest of the water and mix until it forms nice soft not sticky ball.

3. Move the dough into clean bowl, cover with plastic wrap and leave to double its size (around one hour). After divide it to 4 balls and leave again to rest and double the size.

4. From each ball form circle with 3 - 4 mm thickness. Put into greased backing dish. Cover with tomato puree, sprinkle some oregano and put some mushrooms, ham and yellow cheese. Preheat the oven and bake at 250 C for about 10 - 15 minutes. Enjoy!

Домашна пица

Отново дойде време за домашна пица и този път реших да ви подразня и да поточите малко лиги пред мониторите. 


14 ноември 2013 г.

Pumpkin Cream Soup

And there it is the soups and pumpkin season. I have one huge pumpkin already two weeks and its presence in my kitchen was really annoying. I was thinking what to do with it. Something sweet or something not so common for our taste. In the end I made decision to cook something we didn't try before. And I cooked some pumpkin cream soup.


Крем супа от тиква

Дойде сезонът на тиквите и супите. А от 2 седмици имах една тиква, която само ми пречеше в кухнята. След малко размисли да направя нещо сладко и традиционно с нея или нещо, което за мен е нетипично, реших да заложа на второто. А именно крем супа от тиква.


8 октомври 2013 г.

Cabbage Rolls With Beef And Chickpeas

I love cabbage rolls. I love them most with minced meat. I also love chickpeas and hummus. I was about to make some hummus today, but friends from Israel brought me some from there. That's why I had some ready boiled chickpeas and I needed to do something with it. I really didn't have any idea, but I remind myself I have some cabbage leaves in the fridge. So I made something new and not traditional. The combination of pickled cabbage, minced beef meat and chickpeas is very tasty and believe e you need to try it. There it is what you'll need:


Зелеви сърми с нахут и кайма

Обичам зелеви сърмички. Най-много ги обичам с кайма. Обичам и нахут, и хумус... Затова си и бях сварила малко, за да си спретна малко хумус, но същия ден приятели от Израел ме изненадаха с две кутии хумус, които ми донесоха от там. Затова нахутът си остана излишен и се чудих какво точно да направя с него, но хладното време, зелевите листа в хладилника и добра приятелка ме убедиха да пробвам нещо ново и нестандартно. А и се получи нещо наистина вкусно. И така ето необходимите продукти:


3 октомври 2013 г.

Onion soup

There it is! The first snow for this winter is a fact and I have the honor to enjoy the nice view of Vitosha Mountain from my window.


The cold weather outside makes me hungry for something warm and tasty. That's why today I want to share with you one of my favorite recipes for soup. I'll be honest with you. I was very, very skeptical about this kind of soup, but as a typical food lover, my curiosity was stronger so I tried it.  My boyfriend loves it so much, he wants me to cook it once a week. I did small research and read many recipes, but in the end I did this.


Ingredients:

4 - 5 yellow onions
4 - 5 cloves garlic
2 Tbsp butter
1 Tbsp olive oil
100 ml white wine
1 liter beef or vegetable broth
2 bay leaves
thyme
salt
white pepper
Emmental cheese
Toasted bread slices

Directions:

1. Cut the onion in thin crescent slices and put it in a pot together with the butter and the olive oil. Cook until soft and slightly caramelized.

2. Add the wine, spices and the broth. Cook another 20 minutes.

3. Serve hot with shredded Emmental cheese inside and toasts.

Лучена супа

И така, първият сняг вече е факт и дори имам честа да се любувам на леко побеляла Витоша. 



От този студ навън на човек му се прияжда нещо топло и вкусно, затова днес ще ви представя една любима рецепта в къщи. В началото бях много скептична към този вид супа, но любопитството у мен надделя, както и фактът, че моят приятел просто я обожава. И така след не много дълго ровене за рецепта направих това.



2 октомври 2013 г.

Milinki - Potatoes Breakfast Bread

I have this recipe veeeeeeeery long time. My mother gave it to me and she has it already more than 10 years. I have never tried this Milinki potatoes bread, because my mum has never baked it for so long time, but I had her recommendation. Today my curiosity for new taste was so strong, so I baked that bread. The result... It was just amazingly delicious. I can bet you will want another bite, and another bite, and another... So, there it is what you will need for the Milinki potatoes bread.


Ingredients:

- for the dough

7 - 8 potatoes (about 1 kg)
4 eggs
2 cups warm water
1 cup sugar
1 tsp salt
4 1/2 tsp active dry yeast
0.8 - 1 kg all purpose flour

- for the topping

1 cup butter melted
0.100 kg feta cheese (crumbled)
2 - 3 Tbsp all purpose flour
1/2 cup warm water
castor sugar

Directions:


1. Boil and mash the potatoes. Leave them to get cold.

2. Add the warm water, the sugar, salt, eggs and the yeast to the mashed potatoes. Mix good and after start to add the flour gradually. Make soft and slightly sticky dough.

3. Grease your hands with oil and take small pieces from the dough. Form little balls in a size of walnut. Place them next to each other in greased pan, cover with towel and leave it to rise (about 1 to 1.5 hours).

4. While the dough is rising mix together the melted butter, flour and water to make the topping.

5. When it is ready sprinkle with the feta cheese crumbs and the topping.

6. Bake in 180 C until ready.

7. Sprinkle with castor sugar and serve warm.



Картофени милинки

Е, дойде й времето на тази рецепта... Имам я от мама, която пък я има от някой вече поне 10 години. Искам да отбележа, че никога не бях опитвала какво се получава, защото мама така и не я направи, но пък беше така добра още преди време да подпали любопитството ми. Резултатът е "Ммммм, искам още!". И така, какво ви е нужно и как да приготвите тази вкусотия.



14 септември 2013 г.

Shakshuka

I spent last ten days in Israel and the fast dinner today is inspired by the Israeli culinary. They eat Shakshuka as brunch, lunch or dinner. Really any time. If we translate the name it is similar to the Bulgarian "Mish Mash" equal to the English scramble. It is mixture of tomatoes, onion, peppers and eggs. The origin of this recipe is from the north Africa - Libya, Tunisia and Morocco. Usually Shakshuka is cooked in iron skillet with fresh tomatoes and it is really spicy. And there it is what you will need for 4 servings.


Шакшука

Десетте дни прекарани в Израел си оказват влияние и днешната бърза вечеря е едно ястие, което там обикновено се яде, както като късна закуска, така и за обяд или вечеря. Ако трябва да преведем името, може би най-близкото наименование би било миш-маш. То си и прилича на миш-маш, само че базата на ястието са доматите. Всъщност оригиналната рецепта идва от района на северна Африка и по-специално от района на Либия, Тунис и Мароко. Шакшука се приготвя в дълбок тиган, за предпочитане с пресни домати и е доста пикантно. За 4 порции ще са ви нужни:


13 септември 2013 г.

Salmon with spaghetti and mushrooms

Long time I had thoughts what to be my first post here. I was in Israel not long ago and I thought maybe something from their culture and cuisine, or something about one of my favorite restaurants there. I had doubt between something traditional, related with the Jewish new year like Gefilte fish or traditional dessert for the holiday. After I decided to share with you about one of those "secret" places, like the "restaurant" in Yafo with THE BEST humus, or about the shuarma in Haifa, or about the amazing knafe in Nazareth... But today, after I saw and tasted the result from the quickly cooked dinner, I decided I must share it with you. The cooking time of this yummy dish was literally 40 minutes. So, the ingredients for 4 servings are:


Сьомга със спагети с гъби

Дълго мислих каква да е първата ми публикация тук. Повлияна от неотдавнашния ми престой в Израел мислех да е за нещо свързано с тяхната култура и кухня или за някое от любимите ми заведения там. Колебах се между това да ви представя нещо традиционно, свързано с наскоро отминалата еврейска нова година, като гефилте фиш или традиционен сладкиш за празника. После реших, че трябва да ви споделя за едно от онези „тайни“ места, като „ресторанта“ в Яфо с най-вкусния хумус, или за дюнера в Хайфа, или пък за невероятното кнафе в Назарет... Но днес след като видях и вкусих резултата от набързо приготвената вечеря, реших че трябва да го споделя. Приготвянето на тази вкусотия ми отне буквално 40 минути. И така, необходимите продукти за 4 порции са:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...