25 май 2014 г.
Пълнени гъби с пъдпъдъчи яйца
Пъдпъдъчите яйца са изключително полезни и колкото и странно да звучи съдържат повече полезни вещества отколкото едно кокоши яйце. Те са източник на витамини, желязо, фосфор, белтъчини, наситени мазнини. Полезни са за стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система., повдигат имунитета, а също така и либидото при мъжете и жените. Но трябва да се внимава с консумираните количества.
Знаейки всичко това безброй пъти съм посягала към пъдпъдъчите яйца в магазина, но никога не бях купувала. Най-после реших, че им е дошло време и въпреки това поседяха известно време в хладилника да поотлежат и да ми дойде музата да направя нещо с тях. Истината е, че липсват разнообразни идеи, но пък накрая реших, че ще са чудесен завършек на едни пълнени гъби.
Мъфини с ягоди
Сезонът на ягодите дойде и въпреки, че на мен не ми е особено позволено в момента да си ги хапвам, не се лишавам напълно от тях. От няколко дни ми се върти в главата идея за кекс, но в крайна сметка, когато тестото беше готово, реших че ще е по-безболезнено да опека мъфини от него. После видях и няколко срамежливи ягоди в хладилника и ето ти мъфини с ягоди.
23 май 2014 г.
Огретен от тиквички
Имате тиквички, но е толкова досадно да висиш до котлона докато се пържат... Това е моето решение за тиквичките. Вярно, че не е като да си хрупаш тиквички с чеснов сос, но пък е не по-малко вкусно. Може да се хапва горещо или пък студено, като според мен е по-вкусно, когато изстине.
19 май 2014 г.
Ягодова лимонада
Сигурно няма човек, който да не е намирал смачкани ягоди, когато ги е купил от близкия пазар. Този път аз намерих доста такива и тъй като не ми се печеше, реших да си спретна една лимонада с ягоди и малко ментови листа за още повече свежест.
18 май 2014 г.
Бисквити със сусамов тахан
Сусамовият тахан е изключително полезен. Помага при проблеми със стомашно-чревния тракт, при възпаление на гърлото, зачервявания и изгаряния на кожата. В Близкия изток е често употребяван в кухнята. Правят се сосове и дресинги с него, прибавя се към хумуса, в сладкиши и основни ястия.
В настоящата публикация го ползвам, за да направя любимите си диетични, здравословни бисквити. Обичам сладкото и не мога без него, но в същото време знам, че не трябва да прекалявам с него и затова намирам заместител на всякакви видове сладкиши, бисквити и шоколадови изкушения. Един колега беше нарекал тези бисквити - домашно корни. И всъщност наистина са такова, като разбира се в тях липсват всички онези Е-та от опаковката ;)
Пъстърва с бира и доматен сос
Отдавна ми се иска да споделя тази рецепта, защото е лесна и бърза за приготвяне и резултатът е винаги отличен. Пъстървата за мен е една от най-предпочитаните и вкусни риби. По традиция се приготвя цяла и се пържи или се слага на скара. Тъй като обаче обикновено тази която се предлага в магазините е доста голяма, трудно мога да си я опържа (а и не е най-диетичният и здравословен начин), я готвя във фурната. Така месото й се запазва сочно, а и става за по-малко от час и според мен е идеалната бърза вечеря, на която да се насладим с любим човек с чаша хубаво вино или пък студена бира.
11 май 2014 г.
4 май 2014 г.
Двуцветен шоколадов чийзкейк
Вчера имах нещо като рожден ден. Точно преди година имах малък инцидент свързан с едно от хобитата ми - дайвинга, но за щастие всичко завърши благополучно, а един жълт плавник остана някъде в тревите на дъното. По нашите географски ширини е възприето при такива инциденти на годината да се прави курбан, но тъй като моята философия за живота е, че той трябва да е сладък, реших да направя един от любимите си десерти.
Абонамент за:
Публикации (Atom)