Отдавна едни банани отлежаваха в хладилника с идеята да ги сложа в тесто и бях си набелязала именно тесто за сладкиш/кекс. Минах и през фазата "Абе, я направи едни мъфини и не се занимавай с глупости", но ми подариха една книга с рецепти за сладкиши и десерти и не се стърпях. А и на бананите си им беше дошло вече времето.
27 април 2014 г.
26 април 2014 г.
19 април 2014 г.
Козунак и кифлички за Великден
Малко е късно може би за рецептата за това тесто, но предпочетох да пека всичко днес, за да е прясно за утре. Дозата е огромна и от нея ми се получиха 3 козунака и 4 големи тави с кифлички.
14 април 2014 г.
13 април 2014 г.
Козунак с Нутела
Дойде моментът да потренирам за Великден. За целта ползвах рецепта от блога на моя приятелка (ето тук), но си внесох малко промени. Не сложих ванилия, а ампула есенция ром и смених сухата мая с такава от кубче. И така ето какво и как направих, за да се получи това:
9 април 2014 г.
Пай за Пасха
Пасха или Песах е един от най-големите религиозни празници за евреите. Това е празникът символизиращ бягството на евреите от Египет. Като начало той е свързан с почистване на дома, изхвърлят се и всякакви "хамец" хранителни продукти и напитки. Такива са хляб и всякакви тестени продукти с набухватели, бира, паста. Традиционно на трапезата задължително присъства "маца" или т. нар. безквасен хляб (рецепта за такъв има тук). Той е познат и под формата на пълнозърнести сухари, които се ядат по време на празника. Вече се намират и на нашия пазар. И тъй като празникът наближава, а у нас празнуваме, както християнските, така и еврейските празници, почнах да се подготвям с менюто. Намерих тази рецепта в една книга преди доста време, но все не стигах до нея. Е, моментът дойде и подозирам, че ще стане задължителна в менюто ни за празника занапред.
8 април 2014 г.
Хлебчета с лимец от парено тесто
Пареното тесто винаги ме е плашило и все съм си мислила, че ще се проваля тотално. Но явно и тук работи късметът на новака. :) Това е една рецепта на бабата на моя приятел. Традиционно тя ги приготвя за Песах (Пасха) с брашно от маца. Такова брашно не можах да намеря по нашите магазини и затова реших да видя какво ще се получи с лимецово брашно. Е, резултатът е същият - малки, пухкави и ароматни хлебчета, но този път с вкус на лимец. А ето и още един плюс за любителите на лимеца - в тестото няма набухватели, а и се правят много бързо.
7 април 2014 г.
Шарена супа с лапад
От всички "треви" за готвене лападът ми е любим. Може би защото с него е свързано детството ми и безгрижното време прекарано на село при баба и дядо. С нетърпение чаках да дойде пролетта и майка ми да сготви лападена супа с ориз... Толкова много я обичам, че и до ден днешен се радвам като малко дете, когато мама я е сготвила. Тук обаче ще представя моята интерпретация.
5 април 2014 г.
Пита - арабски питки
Пита не е просто арабски хляб, който можеш да пълниш с хумус, салата, шницел, пържола или фалафел. В арабските страни и Израел е просто начин на хранене. Ако в България не сядаме на масата без нарязан хляб, там не сядат без пита. С парче пита се загребва директно от чинията хумус или сос тахан, или някакъв дип. Рецептата взех от една книга, която си купих в Израел и често приготвям пита в къщи, защото така и не намерих от къде да купувам.
1 април 2014 г.
Фокача от лимец
През последните години лимецът доста нашумя по нашите географски ширини. Вече почти няма човек, който да не е чул за него и колко полезен е той. Лимецът съдържа витамини от група В, витамин Е, желязо, калий, магнезий, подобрява храносмилането, както и кръвните показатели и разбира се не на последно място не съдържа глутен. Наскоро имах възможността да се сдобия с малко зърно лимец и брашно. Естествено не се сдържах и почти веднага запретнах ръкавите и замесих ето това.
Абонамент за:
Публикации (Atom)