10 март 2015 г.

Пица с лош късмет

Днес ще ви представя една пица с лош късмет. Бях решила да правя пици за вечеря. Станах направих си тестото, оставих го да си втасва и дойде моментът да ги аранжирам. Поръчала съм на мъжкото тяло да купи кашкавал и гъби и чакам да ми ги донесе. Прибира се той и изненада! Не си беше видял съобщението. Нищо де, може без гъби, а и кашкавалът ще заместя с Ементал и малко Грюер, които ми се мотаят из хладилника. Обаче изненадите не свършват до тук. Забравила съм, че нямам доматен сос. Е, на това си му викам аз пълен карък.

Криво, ляво посъбрах продукти и започнах да аранжирам. Реших в крайна сметка да не правя 2 пици, а една по-дебела. От блога на Ивана "С нож и вилица в ръка" почерпих една хитринка. Разстелих тестото с по-голям диаметър от този на тавичката и в края сложих топено сирене. Подвих краищата, така че да покрия топеното сирене. По този начин коричката не остава суха и смятам занапред честичко да прилагам този трик.


7 март 2015 г.

Салата с тученица и рукола

Тученицата или тлъстиката ми е позната от ранна детска възраст. Растеше из целия двор на баба. И нали съм си отявлен любител на животните я късах и я давах на кокошките, а те толкова много я обичаха. Предпочитаха я пред другата трева. 

Преди известно време попаднах на една публикация относно това колко е полезен този треволяк и за хората. Първата ми мисъл беше "Колко много имаше по двора, а дори и не съм си помисляла да я ям" Логично е, щом животните я ядат и ние можем, но нали дядо все се караше да не ядем от храната предназначена за животните. Все едно беше отровна... Още не го разбирам него, но това е една друга тема. Различни поколения, различен живот. Да не говорим, че човекът е ветеран от войната.

Та, да се върнем на тученицата. Полезна била, казваха в онази статия. Обаче, явно бе подранила тази информация за нашите географски ширини. Нямаше я още нито по пазарите, нито по магазините. Няколко месеца по-късно на едно пътуване в Израел ми я сервираха гарнитура към най-вълшебния киш, който съм яла до сега. Плахо я опитах, а тя се оказа с мек и приятен вкус. Нищо чудно, че кокошките така настървено се бореха за нея!

Казват, че в 100 грама прясна тученица се съдържат едва 16 калории и до 400 мг омега-3 мастни киселини, 27 мг витамин С и други. Има ШЕСТ пъти повече витамин Е от спанака и СЕДЕМ пъти повече бета-каротен от морковите. Съдържа също магнезий, витамин А, калий, желязо, фосфор, фибри. И въобще е много полезна и кокошките може да почакат следващия път. :)

Наскоро намерих тученица в един от хипер маркетите. Купих си един пакет и  веднага си спретнах една свежа салатка, която пък бе компания на една глазирана сьомга с мед и бадеми. Перфектната здравословна вечеря.


6 март 2015 г.

Глазирана сьомга с мед и бадеми

Вече съм ви споделяла, че задължително поне веднъж седмично на нашата трапеза имаме риба. Сигурно сте разбрали и че сьомгата ни е много любима риба и за да не ни омръзва се старая да я приготвям по различен начин. Този път реших да я направя глазирана. Мога да кажа със сигурност едно, сьомгата всякак е вкусна, а тази рецепта по нищо не отстъпва на най-любимата ми сьомга в пергамент.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...