27 септември 2014 г.

Гефилте фиш

Гефилте фиш е традиционно еврейско ястие, което се приготвя за посрещането на Рош Ашана (еврейската нова година). И по-специално това е традиционно ястие за евреите от Европа. По традиция трябва да има риба на празничната вечеря. И дори, ако трябва съвсем да се спази традицията, би трябвало да се ядат глави на риба, защото едно от пожеланията за новата година гласи "Нека следващата година сме главата, а не опашката". Названието идва от идиш и означава пълнена риба. Има много начини за приготвянето й, но този е един от най-често срещаните. По същество ястието представлява варени кюфтета от сладководна риба, най-често шаран. Рецептата по-долу е тази, която моята свекърва приготвя всяка година. 


23 септември 2014 г.

Сладкиш-баница с ябълки

Днес ми е ден на експерименти. В момента съм в Израел и понеже всички обичат да им правя баница, си бях донесла няколко пакета кори за баница. Един обаче остана неизползван и реших да направя нещо сладко за утрешния празник тук - Рош Ашана (еврейската нова година). По традиция на масата трябва да присъстват ябълки, мед, нар, гефилте фиш (кюфтета от риба). Та реших да забъркам нещо с ябълки за гостите утре, но не исках да правя просто баница с ябълки. Забърках едно тесто, сложих ябълките, прибавих малко локум за разкош и завих рулца. Получи се мек, сочен сладкиш, който чудесно се допълва от хрупкавите кори.


11 септември 2014 г.

Тирамису

Класика в жанра "Десерти", изключително лесен за приготвяне и винаги високо оценяван от консумиращите го. 


4 септември 2014 г.

Прасковен сладкиш с канелена глазура

Лятото почти свърши, а с него и сезонът на любимият ми плод - прасковите. Всяка година само чакам да дойде август месец, когато любимият ми сорт ароматни, сочни праскови зреят. Толкова ги обичам, че има е имало дни, в които основно съм си хапвала само праскови. Отдавна си мисля да направя и сладкиш с праскови. Наскоро публикувах рецепта за сладкиш с нектарини, но ми се искаше да пробвам нещо по-различно. Този път в тестото сложих и парченца плод и пюре. Получи се много лек и ароматен сладкиш, а глазурата му добавя разкош и наслада не само за небцето, но и за окото.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...