През последните години лимецът доста нашумя по нашите географски ширини. Вече почти няма човек, който да не е чул за него и колко полезен е той. Лимецът съдържа витамини от група В, витамин Е, желязо, калий, магнезий, подобрява храносмилането, както и кръвните показатели и разбира се не на последно място не съдържа глутен. Наскоро имах възможността да се сдобия с малко зърно лимец и брашно. Естествено не се сдържах и почти веднага запретнах ръкавите и замесих ето това.
Необходими продукти:
250 г брашно от лимец
125 мл топла вода
1 ч. л. сол
2 с. л. зехтин
10 г прясна мая
-за гарниране
гъби
настърган кашкавал
морска сол
риган
зехтин
Разтваряме маята в малко топла вода. Смесваме брашното със солта. Посредата правим кладенче и добавяме зехтина и разтворената мая. Започваме постепенно да бъркаме като същевременно добавяме и останалата вода. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса покрито с кърпа. Когато удвои размера си го премесваме отново и го разстиламе с пръсти в намазнена тавичка. Оставяме го отново за около половин час завито. След това мажем тестото със зехтин и поръсваме с морска сол и риган. Притискаме с пръсти тестото, така че да направим дупки в него. Гарнираме с гъби и печем в предварително загрята на 220 градуса фурна. Когато фокачата е почти готова поръсваме с малко настърган кашкавал и допичаме докато се зачерви добре. Така приготвена фокачата е вкусна, както топла, така и студена.
Няма коментари:
Публикуване на коментар