Пасха или Песах е един от най-големите религиозни празници за евреите. Това е празникът символизиращ бягството на евреите от Египет. Като начало той е свързан с почистване на дома, изхвърлят се и всякакви "хамец" хранителни продукти и напитки. Такива са хляб и всякакви тестени продукти с набухватели, бира, паста. Традиционно на трапезата задължително присъства "маца" или т. нар. безквасен хляб (рецепта за такъв има тук). Той е познат и под формата на пълнозърнести сухари, които се ядат по време на празника. Вече се намират и на нашия пазар. И тъй като празникът наближава, а у нас празнуваме, както християнските, така и еврейските празници, почнах да се подготвям с менюто. Намерих тази рецепта в една книга преди доста време, но все не стигах до нея. Е, моментът дойде и подозирам, че ще стане задължителна в менюто ни за празника занапред.
Необходими продукти:
- за кората
1 пакет пълнозърнести сухари (около 15 броя)
1/2 ч. ч. зехтин за мазане
- за плънката
4 с. л. олио
2 глави лук
3 скилидки чесън
500 г телешка кайма
1 к. л. кимион
сол
черен пипер
3 яйца
2 картофа - сварени и намачкани
1 шепа белени бадеми - сварени и накълцани
1/2 ч. ч. магданоз
1/2 ч. ч. пилешки бульон
Потапяме сухарите за няколко секунди в студена вода и ги завиваме в кърпа, за да омекнат и станат гъвкави. През това време задушаваме ситно накълцания лук в олиото. След като омекне добре добавяме чесъна и каймата и задушаваме до готовност. Подправяме на вкус и охлаждаме. След като сместа е охладена прибавяме картофите, яйцата, бадемите и магданоза и омесваме добре. В намаслена тавичка редим ред от сухарите, като оставяме ръб по стените, така че да покрие част от плънката. Намазваме със зехтин така подредените сухари. Изсипваме плънката и изравняваме. Отгоре подреждаме останалите сухари, така че да покрият цялата плънка и ги намазваме със зехтин. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. След това изваждаме пая и го поливаме с бульона. Връщаме пая във фурната за още 5 минути. След това охлаждаме и сервираме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар