Десетте дни прекарани в Израел си оказват влияние и днешната бърза вечеря е
едно ястие, което там обикновено се яде, както като късна закуска, така и за
обяд или вечеря. Ако трябва да преведем името, може би най-близкото
наименование би било миш-маш. То си и прилича на миш-маш, само че базата на
ястието са доматите. Всъщност оригиналната рецепта идва от района на северна
Африка и по-специално от района на Либия, Тунис и Мароко. Шакшука се приготвя в
дълбок тиган, за предпочитане с пресни домати и е доста пикантно. За 4 порции ще
са ви нужни:
4 с.л. зехтин
2 глави лук
4 големи червени печени чушки
15 скилидки чесън
5 големи домата – обелени и ситно нарязани
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. кориандър
½ ч.л. кимион
8 яйца
сол
черен пипер
Загрейте зехтина в тигана. Прибавете нарязания лук и чушки. Гответе на слаб огън докато
лукът омекне. Добавете нарязаните домати, пресования чесън и подправките.
Гответе докато течността от доматите намалее (около 15 минути).
Добавете яйцата едно по едно, като за всяко яйце правите дупка в соса. Покрийте
тигана и оставете на слаб огън около 5 – 7 минути. Сервира се в тигана, заедно
с пресен хляб и свежа салата.
Ако не обичате много пикантна храна намалете количеството на лютия пипер, а
за любителите на месото може да се добави наденица.
ехааа ...това трябва да се пробва :))))
ОтговорИзтриване