22 февруари 2015 г.

Домашно крем сирене

Ето го и последното нещо, което направих от двата литра истинско краве мляко, с които се бях сдобила. Както писах вече, от 1,5 л направих сирене, а от останалия 0.5 л крем сирене. 

На това крем сирене му се каня откакто Илиана от Щъркелово гнездо публикува рецептата, но не ми се искаше да го правя с мляко от магазина. Най-после ми се отдаде възможност. Наистина приготянето му е като детска игра и е много вкусно. Е, вярно че отнема доста време, но пък чакането си заслужава. Илианка, огромно благодаря за идеята. Със сигурност ще се прави често у дома. Ето и как се прави домашно крем сирене ала Илиана.




Необходими продукти:

0.5 л прясно мляко
1 с. л. кисело мляко 4,8 % (равна)
3 капки мая за сирене
сол



Начин на приготвяне:

1. Сваряваме млякото и го оставяме да изстине до телесна температура.

2. В 2 - 3 с. л. прясно мляко смесваме киселото мляко и маята за сирене. Останалото прясно мляко посоляваме.

3. Смесваме разтворената мая и прясното мляко. Изливаме в буркан, който затваряме добре и го завиваме в одеяло за 7 часа.

4. Изсипваме в цедилка за сирене или тензух и изцеждаме 12 часа.

5. Развиваме тензуха и крем сиренето е готово за консумация. Може да се смеси с подправки по желание, печена чушка, чесън. Комбинациите са безброй.


Източник: http://ilrai.blogspot.com/2014/02/blog-post_2244.html


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...