11 февруари 2015 г.

Шарена салата с киноа

Киноа. Киноата, тази зърнена култура доскоро непозната у нас. Преди години беше изключително модерна сред вегетарианците, веганите и всички хора стремящи се да се хранят здравословно. Всъщност тя още си е популярна. Киноата всъщност е едногодишно растение, чиято родина е Южна Америка. Тя е изключително полезна и богата на протеини. Не съдържа глутен и е подходяща за консумация от хора с непоносимост към глутена, както и от деца. Подходяща е за консумация сварена или сурова като преди това е била накисната във вода за няколко часа. С нея можете да заместите ориза в ястията или пък да приготвите салати. 

На мен лично киноата ми харесва най-много в салати. Специфичният й леко горчив вкус се губи и става по-приятна. Затова и реших да ви покажа една от любимите ни салати у дома с киноа. Тя е комбинация от свежи зеленчуци, лимонов дресинг и киноа и е подходяща за гарнитура на всякакви месни ястия. 





Необходими продукти:

1/2 ч. ч. киноа
1 връзка магданоз
1 морков
1 домат
1 червена чушка
сол
зехтин
лимонов сок

Начин на приготвяне:


1. Сваряваме киноата в една чаена чаша вода* и я оставяме да изстине.

2. Нарязваме зеленчуците на ситно, а моркова настъргваме на ренде.

3. Смесваме всички съставки, овкусяваме с подправките и объркваме добре.

* Киноата се вари в съотношение 1:2 на слаб огън, като след като й изври водата я захлюпваме с капак и така я оставяме да изстине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...