2 януари 2015 г.

Тарт Татен с бутер тесто

Нямам намерение да ви занимавам с историята на този десерт, просто защото има достатъчно изписано по темата. До мен той достигна случайно. Ровейки се из фейсбук ми се мярна една снимка в стъпки как се прави. Реших да се разровя и да намеря източника. Намерих рецептата и си я запазих за "друг път" и така един ден просто му дойде реда. Както и на зелените ябълки, които така си отлежаваха в единия ъгъл на кухнята.

Десертът наистина е много лесен за приготвяне и става много бързо. Смайващо е как най-простичките рецепти, всъщност са най-запомнящи се и най-вкусни. А и трябва да ви кажа, че въпреки всичката захар, която му се добавя, се оказа много лек и определено човек иска още след като свърши първото парче.


Необходими продукти:

1 лист бутер тесто
4 големи зелени ябълки
1 ч. ч. захар
1/4 ч. ч. вода
85 г масло (нарязано на кубчета)
1 ванилия
1/4 ч. л. сол


Начин на приготвяне:


1. В тиган подходящ за фурна или малка тавичка на средно горещ котлон разтопяваме захарта и водата за около 2-3 минути. След това оставяме карамела придобие приятен кехлибарен цвят за около 6-8 минути.

2. Към така готовият карамел добавяме маслото постепенно. Когато се разтопи добавяме ванилията и солта.

3. Сваляме тиганът от котлона и подреждаме ябълките върху карамела.

4. Връщаме тигана на котлона и на слаба температура оставяме ябълките да омекнат, но не да са напълно сготвени.

5. Когато ябълките са готови ги покриваме с бутер тестото. Правим няколко прореза с нож в него и слагаме тигана в предварително загрята на 220 градуса фурна. Печем докато тестото стане златисто.

6. Вадим готовия тарт от фурната и изчакваме няколко минути докато леко се оглади.

7. Обръщаме готовия тарт в голяма чиния. Поливаме го отгоре с останалия карамел и сервираме топъл със сметана или сладолед.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...