17 януари 2015 г.

Печено пиле мариновано в бира

Случвало ли ви се е да видите някоя рецепта и да си кажете, че трябва незабавно да я пробвате. Е, това се случи с мен преди няколко дни. Попаднах на епизод от едно кулинарно предаване на Food Network с Емерил Лагас. Епизодът беше с тема готвене с бира. Някой ще кажат, че бирата не е за готвене, а за пиене, ама са в голяма грешка. Бирата е и за готвене. Каквото и да съм готвила с бира, винаги се е получавало изключително вкусно. Ето затова тази рецепта така ме грабна. Веднага се разтърсих и намерих точната рецепта и инструкции за приготвянето на това пиле. Разбира се поради липса на някои от подправките, просто ги пропуснах. Сигурна съм вкусът е малко по-различен, но въпреки това резултатът беше изключително вкусно месо. И така пристъпвам към рецептата, тази според която аз го приготвих. Оригиналната я има в сайта на Food Network.



Необходими продукти: 

- за марината:

1 л ябълков сок
2 л тъмна бира
1 ч. ч. кафява захар
1 ч. ч. сол
2 с. л. черен пипер на зърна
2 дафинови листа
1/2 ч. л. карамфил зърна

- за пилето:

1 цяло пиле (около 1,5 кг)
45 г масло разтопено
2 ч. л. червен пипер
2 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. риган
1 ч. л. мащерка

- за соса:

2 глави лук
2 големи моркова
2 стръка целина
3 с. л. брашно
1 ч. ч. бяло вино
2 - 3 ч. ч. вода
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:

1. Изчистваме и измиваме пилето добре. Подсушаваме го.

2. В голям съд или тенджера смесваме всички съставки за маринатата и разбъркваме добре, докато захарта и солта се разтворят. Слагаме пилето в маринатата и притискаме с нещо (чиния), за да не изплува. Прибираме в хладилника за поне 12 часа. Аз държах моето 24 часа така.

3. Вадим пилето от маринатата и го оставяме да се отцеди малко.

4. През това време нарязваме на кубчета лука, морковите и целината и ги поставяме на дъното на тавата, в която ще печем пилето. 

5. В купичка разтопяваме маслото и го смесваме с подправките. Поставяме пилето в тавата с гърдите нагоре. намазваме с половината масло и печем на 190 градуса (170 с обдухване) за около 30 минути. След това обръщаме пилето, мажем с останалото масло и печем още 30 минути. По този начин месото на гърдите на пилето не изсъхва и остава сочно.

6. След като се изпече пилето го вадим от тавата и го оставяме да изстине леко преди да го разрежем. През това време приготвяме сос от зеленчуците. Прехвърляме в тиган зеленчуците и сосът от тавата. Прибавяме брашното и при непрекъснато бъркане прибавяме виното и водата. Когато сосът достигне желаната от нас консистенция подправяме със сол и черен пипер на вкус и пасираме.

7. Поднасяме пилето и сосът отделно, като всеки може да си сложи, колкото желае.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...