10 януари 2015 г.

Хляб със сушени домати, маслини и билки

Ето че му дойде реда и на хляба със сушени домати. От много отдавна му се каня, но все не си купувах. Страх от новия продукт... Може и да съм си наумила нещо, но докато не ми дойде музата да го пробвам не почвам. "На сила хубост не става" е казал народът и тази сентенция важи с пълна сила в кухнята. Независимо дали ще готвиш или ще печеш нещо, нямаш ли правилната настройка като влезеш в кухнята, нещата не се получават. Трябва да се готви с настроение и любов. Тогава и едни пържени яйца да направи човек стават шедьовър. 

И така, преодолях страха и още снощи си омесих тестото. Оставих го в хладилника да си поспи за през ноща. Сутринта му сложих доматите и маслините и го метнах в тавата да си втасва отново. Още докато се печеше в целия апартамент ухаеше. Ухаеше и то на няма да познаете какво. Не знам заради доматите или заради мащерката и босилека, но ухаеше на пица :) Самият хляб беше с мека, но хрупкава коричка, а вътре мек, ароматен и топящ се в устата. Просто идеален!



Необходими продукти:

550 - 650 г бяло брашно
1 с. л. захар
2 ч. л. хималайска сол
400 мл топло прясно мляко
1 пакетче суха мая
70 г сушени домати от буркан
5 с. л. мазнина от буркана с доматите (или зехтин)
15 - 20 обезкостени и нарязани маслини
1 - 2 ч. л. прясна мащерка
1 - 2 ч. л. босилек



Начин на приготвяне:


1. В 150 мл от млякото разтваряме маята и оставяме настрана.

2. В голяма купа смесваме брашното, солта, захарта и подправките. В средата правим кладенче и изсипваме мазнината, разтворената мая и останалото прясно мляко. Омесваме меко тесто, което покриваме с кърпа и оставяме да удвои размера си.

3. След като тестото е втасало го омесваме отново като добавяме и нарязаните домати и маслини. Месим докато продуктите се разпределят добре.

4. Поставяме в намаслена тава и завиваме с кърпа. Оставяме така докато отново удвои размера си.

5. Печем на 180 градуса (160 градуса с обдухване) до суха клечка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...