20 януари 2015 г.

Броколи с маскарпоне

Това да се окажеш с голяма кутия маскарпоне със скоро изтичащ срок си е приключение. Бях го взела с идеята да правя тирамису или някаква торта, но не стигнах до там и хубавото сиренце щеше да си отиде, ей така неизползвано, в коша. А колко мразя да хвърлям храна! За мен това си е живо разхищение и заради това ето ти приключение. Сложих в тестото на лимецовите мъфини, сложих и в лимеца със сушени домати. Обаче то, пустото му маскарпоне, няма и намерение да свършва. И ето ти прозрение :) Нали напоследък мъжът ми иска все нещо постничко, та броколите вместо на супа ще му ги запека във фурната. И стана леко и ароматно, с нежна кремообразна текстура. Абе, облиза си пръстите.



Необходими продукти:

1 глава броколи
250 г Маскарпоне
250 г сметана за готвене
1/2 ч. ч. настърган кашкавал
1 с. л. оцет
сол
черен пипер
10 листа прясна мента
масло за намазване на тавата

Начин на приготвяне:


1. Измиваме и нарязваме на розички броколите. Слагаме в тенджера да заври вода, в която сме сложили сол и оцет. Пускаме броколите във водата за около 5 минути и след това ги вадим и отцеждаме.

2. В купа разбиваме добре маскарпонето, сметаната и половината от кашкавала. Към така приготвения сос прибавяме накълцаните на ситно листа мента, сол и черен пипер.

3. Намазваме обилно с масло тавичка, в която изсипваме бланшираните вече броколи. Заливаме ги със соса и отгоре поръсваме с останалия кашкавал.

4. Печем около 30 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. 

5. Когато сосът се зачерви вадим от фурната и покриваме за 10 - 15 минути с кърпа и сервираме.

2 коментара:

  1. И аз мразя да хвърлям храна, и все гледам в нещо да оползотворя ей такива продукти с изтичащ срок на годност.
    Ама така хубаво са станали тези броколи, маскарпонето си е чакало реда за тях. Много е апетитно Кети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха! Вили, не знам маскарпонето ли чакаше броколите или броколите маскарпонето. Важното е, че се дочакаха и срещнаха и се получи вълшебство :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...