16 октомври 2014 г.

Хляб с тиквичка

Напоследък ми е период на месене и печене на хляб. Постоянно изпробвам нови нетрадиционни рецепти и резултатите са винаги успешни. Наскоро попаднах на  рецепта за хляб с тиквички, но в англоезичните сайтове хлябът обикновено е сладък. По нашите географски ширини сякаш не сме любители на сладкия хляб и затова реших да си направя солена версия. Използвах и брашно от лимец, но вие можете да използвате пшенично бяло или пълнозърнесто брашно. Получи се ароматно хлебче с хрупкава коричка, подходящо за сандвичи за закуска.



Необходими продукти:

3/4 ч. ч. топла вода
1 пакетче суха мая
1 1/2 ч. ч. настъргана тиквичка
1 1/2 с. л. зехтин
2 ч. л. сол
1 ч. л. босилек
1 ч. л. риган
1 ч. ч. бяло брашно
3 ч. ч. брашно от лимец



1. Смесваме водата и маята и ги оставяме настрана за 10-15 минути, докато маята се активира.

2. Смесваме двата вида брашно, солта и подправките.

3. Към сухите съставки добавяме тиквичката и зехтина и разбъркваме добре.

4. Добавяме маята и омесваме меко тесто.

5. В намаслена купа прехвърляме тестото, покриваме го с кърпа и го оставяме да удвои размера си.

6. Прехвърляме тестото в намаслена тавичка и го оставяме да удвои отново размера си.

7. Печем на 160 градуса до суха клечка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...