18 юни 2015 г.

Торта с маймунка и честит първи рожден ден Тали

Ето я, че измина една година от деня, в който Тали дойде в живота ни. Това беше една колкото дълга, толкова и кратка година. Година изпълнена с безкрайно много и противоречиви емоции. Емоции на радост, преизпълващо те щастие и любов от една страна и на яд на себе си, безпомощност и отричане от друга страна.

Да бъдеш родител за първи път е прекрасно и неописуемо чувство, но сякаш съзнанието ти не приема напълно това чудо. Да, именно чудо. За мен това е абсолютното чудо на природата да се ражда нов живот. Да усещаш как този нов живот расте и се развива и в следващия момент да го държиш в ръцете си. Едно толкова малко и крехко същество, което има нужда от теб, макар да не е свързано физически вече за мама. Прекрасно е и дори безсънните нощи и тоновете сменени памперси не могат да помрачат това чувство.

И така, ето я измина първата година и тя, моята дъщеря, уж е вече голяма, но всъщност все толкова мъничка и сигурно винаги за мен ще си остане моето малко бебче. А тя, тя е едно прекрасно постоянно усмихнато, лъчезарно момиче. Много палаво и много любопитно, игриво, обичливо, нежно, красиво, обичащо природата и животните. Очичките й грейват всеки път щом нашата котка се доближи до нея. Тя толкова много обича да я гушка, но най обича да я скубе :) Но те милите, като истински сестри, пак се обичат и пак играят заедно.

Въпреки, че нямаше да правим парти точно на този ден, реших да направя торта за моето прекрасно момиче и защото тя е моята малка палава маймунка трябваше и на тортата да има малка палава маймунка. Всъщност от съвсем скоро се престраших да правя торти и най-вече да ги покривам с фондан и украсявам с фигурки. Толкова много години чета, гледам клипове, снимки, техники, но някак си бях твърде респектирана от всичко това и нямах смелостта да пробвам. Но сякаш с намирането на истински значим повод и смелостта дойде. Разбира се направих репетиция с друга торта, но за нея ще споделя в друг пост. 

Спрях се на торта "Черният принц" от блога на Люси. Отначало тръгнах с идеята да използвам само крема, но като видях колко опростена е рецептата за блатовете и поради липсата на достатъчно време, се отказах от любимият ми блат с бял шоколад. И така, всъщност ползвах цялата рецепта, но не сложих орехи в крема и не покрих с ганаш. 




Необходими продукти:

- за блатовете:

2 яйца
1 ч. ч. захар
200 мл неподсладена сметана
1 ч. ч. брашно
3 с. л. какао
1/2 пакетче бакпулвер

- за крема:

1 консерва кондензирано мляко
200 гр меко масло

- за крема за измазване:

75 гр меко масло
1 ч. ч. фина пудра захар
1 ч. л. мляко

- за украсата: (по желание)

фондан



Начин на приготвяне:

- приготвяне на блатовете:

1. В купа разбих яйцата и захарта добре. След това прибавих сметаната и разбих до хомогенна смес. 

2. В отделна купа смесих добре брашното, какаото и бакпулвера и добавих постепенно към мократа смес.

3. Покрих 20 см тавичка с хартия за печене и пекох до суха клечка в предварително загрята на 180 градуса фурна. Блатовете пекох по отделно, като разпределих тестото на 3 равни части.

- приготвяне на кремовете:

1.  От предния ден сварих консервата кондензирано мляко. Слагаме консервата в тенджера с вода, като нивото на водата стига 2-3 пръста над консервата. Слагаме да заври и варим така на умерен огън за 3 часа. След това оставяме да изстине във водата и вашето дулсе де лече или сгущенка е готова.

2. В купа смесваме добре вече готовото дулсе се лече и мекото масло. Трябва да се получи гъст крем. Е, на мен както винаги кремът не ми се получи както трябва. Дали заради горещото време или защото аз бъркам някъде, кремът ми беше леко течен и ми създаде малко проблеми при сглобяването на тортата.

3. Кремът за измазване направих като разбих добре маслото и млякото и постепенно добавих пудрата захар и разбих на пухкав крем.

- сглобяване на тортата:

1. За глобяването на тортата аз ползвах ринг, тъй като както вече споменах пак сгафих с крема. Но като цяло сглобих така - блат, половината от крема, блат, другата половина от крема и накрая блат. Сложих в хладилника да стяга за няколко часа.

2. Махнах ринга и измазах с масления крем и отново върнах за около час в хладилника, за да стегне масления крем. Измазах отново с останалия маслен крем и пак върнах в хладилника. Този път за по-дълго, за да стегне добре масления крем.

3. За покриване на торта с фондан е добре масленият крем да е добре стегнал. След това разточих фондан и покрих тортата и украсих с предварително подготвените фигурки.


2 коментара:

  1. Честит Рожден Ден, на малката принцеса! Нека бъде здрава, усмихната и много щастлива! Прекрасна торта, Кети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди и за пожеланията и за отзива за тортата!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...