9 юни 2015 г.

Ябълкови кексчета с шоколадов пълнеж и ЧРД на малкия Дари

Преди седмица бяхме на рожден ден на едно малко съкровище, приятелче на Тали. Малкият усмивчо Дари навърши една годинка. Изненадващо за мен освен поканата, родителите му ми гласуваха доверие да приготвя нещо сладичко за почерпката. Изкушена от новото си занимание тортите ми се искаше да сътворя една, но бях притисната от времето и се спряхме на компромисния вариант с кексчетата. 

Сега следваше да избера подходяща рецепта, която да става и за деца или такава, че поне да могат да опитат хапка. От друга страна никак не харесвам сухите кексчета и ми се искаше да е нещо с плодове. Затова и се спрях на една моя любима рецепта на Илиана от Щъркелово гнездо за ябълков сладкиш. Всъщност използвах рецептата само за база, защото, за да пасне на условието "да става за децата" трябваше да пропусна ядките и парченцата шоколад. Но понеже идеята беше, ние възрастните основно да се гощаваме с кексчетата, реших да им сложа пълнеж и то от шоколадов ганаш. Отгоре украсих според темата на рожденния ден "мустаци и папионки" и разбира се голеееееееееми единици за малкият голям порастнал мъж.

И преди да напиша рецептата искам  специално да благодаря на Биляна и Цецо за гласуваното доверие. Бях наистина поласкана, защото печенето е една от най-големите ми страсти и обичам да радвам сетивата на всички около мен с моите печени творения. Още веднъж, ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!


Необходими продукти:

- за кексчетата:

2 малки яйца
1 ч. ч. захар
1/4 ч. ч. олио
1 ч. л. ванилова есенция
1 ч. л. бакпулвер
1 1/2 настъргани ябълки
1 1/2 ч. ч. брашно

- за шоколадовия ганаш:

110 гр черен шоколад (поне 65 % какао)
1/2 ч. ч. неподсладена сметана
30 гр масло на стайна температура

- за украса: (по желание)

разноцветен фондан изрязан в различни форми




Начин на приготвяне:

- приготвяне на кексчетата:

1. В купа рабъркваме добре яйцата със захарта. След това сипваме олиото и отново разбъркваме до хомогенна смес. Прибавяме ванилията и бакпулвера. Постепенно добавяме и брашното и накрая изсипваме и настърганите ябълки. Разбъркваме добре.

2. В тава за мъфини слагаме хартиени капсулки. Изсипваме от сместа за кексчетата в тях, като внимаваме да е равномерно разпределена. Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна.

3. Когато кескчетата са готови ги вадим от фурната и оставяме да изстинат. След това ги вадим от металната форма и поставяме върху решетка до пълното им изстиване.

- приготвяне на ганаша:

1. Нарязваме шоколада на много ситно и го изсипваме в купа.

2. Загряваме сметаната на котлона докато почне да ври, след което я сваляме от огъня и я изливаме върху шоколада. Оставяме така за около минута и след това разбъркваме внимателно с шпатула, докато шоколадът се разтопи. Когато ганашът стане гладък прибавяме маслото, която сме разделили на 4 малки парчета. Прибавяме го парче по парче като преди да сложим следващото парче масло предното трябва да се е разтопило.

3. Когато ганашът е готов го оставяне на стайна температура да се охлади. Когато вече не изтича от лъжицата, значи е готов за пълнене.

- сглобяване на кексчетата:

1. С тънък нож (или със онези специални инструменти) изрязваме по средата на всяко кексче дупка и издълбаваме. Стремим се да запазим най-горната част цяла, за да я ползваме след това за капаче. 

2. Напълваме дупките на кексчетата с ганаша и затваряме с капачетата, които отделихме при изрязването. Пълненето може да стане с пош, с лъжичка или пък с тези новите силиконови шприцове. Както на вас ви е удобно и възможно.

- украсяване: (по желание)

Така готовите кексчета покрих с бял фондан, като преди да положа фондана намокрих съвсем леко с четка кексчето. След това положих кръгчетата фондан и загладих леко. Отгоре залепих предварително изрязани и подготвени мустаци, папионки и единички. 

Забележка! От това количество тесто ми излязоха 12 кексчета.


1 коментар:

  1. Да е жив и здрав рожденика!
    Кети, кексчетата са толкова сладки и апетитни, поздравления! Сигурна съм, че детенце останало очаровано, а и не само то!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...