26 май 2015 г.

Киш с пушена сьомга

Днес ще ви представя една любима наша рецепта за бърза и лека вечеря - киш с пушена сьомга. Може би сте забелязали, че голяма част от рибните ми рецепти съдържат сьомга. Това е любимата ми риба за готвене и една от любимите за хапване. Сьомгата макар и не много евтина е много полезна. Съдържа така важните за нас омега 3 мастни киселини. Богата е също така и на протеини и в същото време бедна на калории и наситени мазнини, което я прави идеална за диети. Но пък не отстъпва и по вкусови качества на по-мазните риби, така че е и чревоугодническа храна. :) Но стига приказки, ето и рецептата.


Необходими продукти:

- за масленото тесто:

1 1/4 ч. ч. брашно
110 г студено масло на кубчета
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
3 - 4 с. л. ледена вода

- за плънката:

1 ч. ч. настърган Ементал (или кашкавал)
1 с. л. брашно
1 голям домат (изчистен от семките и нарязан на кубчета)
1/2 глава лук (ситно нарязан)
2 ч. л. олио
1/2 ч. ч. пушена сьомга (на кубчета)
4 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
сол

Начин на приготвяне:

- приготвяне на тестото:


1. В купа сипваме брашното, солта и захарта и разбъркваме да се смесят добре. Към тях добавяме маслото на кубчета и с ръка или с миксер разбъркваме добре докато сместа стане на трохи. Прибавяме ледената вода по една лъжица и омесваме добре. Добавяме вода докато получим меко нелепкаво тесто.

2. Завиваме тестото в свежо фолио и оставяме в хладилника за поне час да стегне.

3. Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на кръг с диаметър малко по-голям от този на тавата, в която ще печем киша. Пренасяме тестото в тавата като оставяме един два сантиметра бордюр. Оставяме настрана.

- приготвяне на плънката и печене:


1. В купа смесваме настъргания кашкавал и брашното и объркваме добре. Изсипваме го в тавата и разстиламе равномерно.

2. В тиган задушаваме лука и доматите заедно с олиото докато омекнат. Когато са готови прибавяме сьомгата. Разбъркваме добре и изсипваме върху кашкавала.

3. В купа разбиваме заедно яйцата, млякото и солта. Изсипваме в тавата и печем на 180 градуса докато се зачерви отгоре.

4. Изпеченият киш оставяме за 10 - 15 минути да "почине" и сервираме със свежа салата.


Адаптирана от http://www.tasteofhome.com/

4 коментара:

  1. Като ползваш американски рецепти си прави поне труда да превръщаш техните мерителни единици в метрични.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какъв точно проблем имате в мерните единици?

      Изтриване
  2. Не разбирам количеството сьомга
    Едва ли е половин лъжица при това чаена :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 1/2 чаена чаша е. Съжалявам, но съм допуснала правописна грешка при изписването :) Веднага се поправям.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...