6 януари 2015 г.

Лимецото със сушени домати (лимец със сушени домати)

Имам огромен проблем в къщи. Моят мъж не яде ориз и трябва да намеря заместител на ориза за някои мои любими ястия. Като днес например. Обикаляйки из хипермаркета си харесах едни сушени домати и някак си ми се дояде едно ароматно, кремообразно ризото със сушени домати. Но тук идва проблемът - трябва да си го ям сама. А това не е никак добре за талията ми, която и без друго има нужда от корекция.

Доматите ги взех без много, много да му мисля, като си обещах, че ако не ризото поне един хляб ще направя с тях. И пътувайки към къщи се сетих, че имам един пакет със зърно от лимец, който така търпеливо си чакаше реда в хладилника. Е, какво пък! След като готвих булгур с лапад вместо с ориз, защо да не заменя оризът в ризотото с лимец.

Експериментът се оказа успешен и пожъна успех при мъжкото тяло в къщата :) 

Вие, от друга страна, ако нямате лимец заменете го с булгур или жито. Вкусът няма да се промени и гарантирам ще ви хареса. А ето и как приготвих това ястие, което аз нарекох лимецото.




Необходими продукти:

1 ч. ч зърно от лимец
9 сушени домата от консерва
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1/2 ч. ч. царевица
1 с. л. масло
1 с. л. зехтин
сол
черен пипер
босилек
2 с. л. маскарпоне*



Начин на приготвяне:

1. Сваряваме лимеца до готовност.

2. Нарязваме на ситно лука и чесъна. В блендер смиламе доматите.

3. В тиган загряваме зехтина и маслото. В тях задушаваме ситно нарязания лук и чесън. Когато лукът омекне прибавяме изцеденият от водата лимец, царевицата и доматите. Разбъркваме добре, подправяме на вкус със сол, черен пипер и босилек.

4. След като всичко се смеси добре сваляме от котлона и прибавяме маскарпонето. Разбъркваме добре и сервираме.

*Маскарпонето може и да се пропусне или замени с друго сирене или крем сирене. На нас лично повече ни хареса с него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...