27 март 2014 г.

Джахнун

Еврейската кухня е много разнообразна. Това ястие е типично за евреите от Йемен. Традиционно се приготвя за закуска на шабат. На вид наподобява нашата баница, но няма плънка и се пече цяла нощ.



Необходими продукти (6 порции):

1 кг брашно и допълнително за поръсване
1 пакетче бакпулвер
1/3 ч. ч. течен мед
1 ч. л. сол
2 ч. ч. вода
250 г разтопено масло

- за сервиране
6 яйца
3 домата - пасирани или смлени в кухненски робот
люти чушки 

Пресяваме брашното в купа и го объркваме добре със солта и бакпулвера. Прибавяме меда и постепенно почваме да добавяме водата. Замесваме меко, нелепнещо тесто. Оставяме го да си почине половин час, след което го делим на топки с размер колкото картоф, като броят им трябва да е кратен на 4. Оставяме ги за още 15 минути. Разтопяваме маслото. Вземаме една топка тесто, потапяме я в маслото и върху набрашнена повърхност я разточваме на тънка кора (колкото за баница). Слагаме я в страни и я намазваме с малко разтопено масло. Следващата кора я поставяме върху първата и така докато станат 4. Завиваме ги заедно на руло и ги поставяме в тавичката. Процедираме така с всички останали топки тесто. Печем в загрята на 100-120 градуса фурна около 6-7 часа. Сервира се с доматен сос, яйца и цели или ситно накълцани люти чушки.

P.S. Яйцата варим около 10 минути във вода, в която сме поставили пакетче чай. В последния час на печене на джахнуна можем да поставим яйцата в тавичката и така те ще се изпекат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...