14 март 2014 г.

Ушите на Аман

Ще започна с  "Аман от ушите на Аман!" Скоро не бях се чувствала така провалила се в кухнята... 
Имам гости от Израел, а и Пурим (еврейският Хелоуин, както му казвам аз) е в неделя и реших да направя нещо традиционно за празника. Това са бисквитки, които се приготвят за празника, а Аман е името на злодеят победен на този празник. Тук ще ви представя рецепта с традиционната плънка, но можете да се чувствате спокойни да импровизирате с каквото пожелаете.



Необходими продукти:

- за тестото

250 г брашно
1 ч. л. суха мая
150 г масло
1 яйце
3 с. л. вода
125 г кафява захар
1 пакетче ванилена захар

- за плънката

300 г маково семе
125 г течен мед
45 г кафява захар
40 г смлени бадеми
1 жълтък
1 лимон
щипка сол

Маковото семе се залива с вряла вода и се оставя да престои една нощ така. След това се отцежда, изсушава и смила. За да приготвим тестото разбиваме с миксера маслото, докато стане пухкаво. Добавяме водата, яйцето, кафявата и ванилената захар и разбиваме докато се получи еднородна консистенция. Пресяваме брашното и го смесваме с маята. Започваме да го добавяме постепенно към маслената смес. Получава се меко тесто, което увиваме в найлоново фолио и го поставяме за 30 минути в хладилника. През това време сипваме половин чаша вода при маковото семе, меда, захарта и солта. Варим сместа на бавен огън, докато течността се абсорбира. Когато плънката изстине добавяме смлените бадеми, настърганата кора на лимона и жълтъка. Разбъркваме добре и добавяме и сока на лимона. Оформяме бисквитките като върху набрашнена повърхност разточваме тестото на тънко. Режем кръгчета с диаметър около 8 см. Слагаме по една чаена лъжичка от плънката по средата. С четка намокряме с вода краищата на всяко кръгче. С пръсти притискаме добре краищата (тук аз се провалих, защото не ги притиснах добре и при печенето тестото се отвори), така че да се оформи нещо като триъгълник, но без да го затваряме напълно. Печем върху хартия за печене в предварително загряна на 180 градуса фурна. След като изстинат се поръсват с пудра захар.

P.S. На мен плънката ми дойде много, затова помислете дали да не я намалите на половина. А ако пък не ви стигне ипровизирайте, с каквото ви се иска - сладко, локум, шоколад,...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...