9 февруари 2014 г.

Традиционна кус кус супа

Опитах това ястие за първи път в Израел. От тогава всеки път като приготвям кус кус се сещам за него. След дълго търсене на рецепта се оказа, че това е вегетарианският вариант на традиционна мароканска супа, която се сервира с кус кус. Приготвянето се оказа изключително лесно и бързо, което автоматично я прави моя любима рецепта. Супата е простичка, непретенциозна и не изисква особени кулинарни умения.



Необходими продукти:

1 глава лук
1 стрък целина
1 тиквичка
2 моркова
1 червена чушка
2 картофа
сол
черен пипер
1 щипка шафран (може да се замени с 1 ч. л. куркума)
1 1/2 ч. ч. кус кус
1 1/2 ч. ч. вряла вода
1 с. л. олио
сол
10 г масло

Слагаме да заври 1,5 литра вода. Режем зеленчуците на едри парчета и ги добавяме във врящата вода. Подправяме на вкус със сол, черен пипер и шафран или куркума и оставяме да ври докато зеленчуците омекнат. През това време заливаме кус куса с врялата вода, която предварително сме подсолили и сме добавили олиото. Покриваме кус куса и оставяме 5-10 минути, за да набъбне. Когато водата е напълно абсорбирана добавяме маслото и разбъркваме с вилица докато се разтопи. Сервира се като в дълбока чиния сложим купчинка кус кус и отгоре сложим от сварените зеленчуци. Бульонът може да се сервира отделно в купа, като всеки добави от него според вкуса си. По принцип от бульонът се слага, колкото да се намокри кус куса, но да не става прекалено воден.

P.S. При приготвянето на кус куса обърнете внимание на инструкциите от пакета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...