15 февруари 2014 г.

Баклава с локум и грис




Необходими продукти:

1 пакет точени кори
1 ч. ч. захар
4 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. ч. грис
1/2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. орехи
140 г локум
200 г масло

За сиропа:
1 ч. ч. захар
4 ч. ч. вода
кората на 1 лимон

Разбиваме добре яйцата и захарта. Към тях добавяме бакпулвера, гриса и брашното. В намаслена тавичка започваме да подреждаме баклавата като половината кори слагаме на дъното и всяка кора мажем с разтопено масло. Върху последната кора слагаме половината от счуканите орехи, а след това изсипваме сместа, която приготвихме от яйцата, захарта, гриса и брашното. Върху сместа разпределяме равномерно локум, който сме нарязали на парчета големи около 1 см. Слагаме и останалите орехи. Върху всичко това подреждаме една по една останалите кори, като ги мажем с масло, а върху най-горната поливаме с останалото разтопено масло. Печем в предварително загрята фурна. След като баклавата се изпече я оставяме да изстине и приготвяме захарния сироп. След като изстине баклавата я нарязваме на парчета и поливаме с горещия сироп. Завиваме тавата с хавлия и оставяме така поне час преди да консумираме.

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...