19 февруари 2014 г.

Ньоки със спанак

Това е едно прекрасно ястие, подходящо както за лека вечеря, така и за посрещане на гости. Проготвянето му е много лесно, макар на пръв поглед да не изглежда така.



Необходими продукти (за 4 порции):

- за ньоките:
200 г спанак
500 г рикота
1 яйце
4 с. л. брашно и още за оформянето на ньоките
100 г пармезан
1 ч. л. индийско орехче
сол
черен пипер

- за соса:
4 домата
малка връзка босилек
4 скилидки чесън
сол
черен пипер
1 ч. л. захар

Започваме с приготвянето на ньоките. Измиваме спанака и остраняваме дръжките. Бланшираме го за 4-5 минути във вряла вода, след което го изцеждаме и оставяме да изстине. След като изстине го пасираме. В голяма купа "пресяваме" през сито сиренето рикота. Добавяме спанака, подправките, настъргания пармезан, яйцето и 4 с. л. брашно. Бъркаме докато се получи хомогенна смес. В тавичка поръсваме брашно. Загребваме с лъжичка от сместа (колкото орех) и пускаме върху набрашнената тава. С добре набрашнени ръце оформяме топчетата едно по едно и ги поставяме върху набрашнена повърхност, без да се допират едно в друго. Варим топчетата в подсолена вода около 5 минути или докато топчетата изплуват на повърхността.

За да приготвим соса в блендер смиламе всички съставки заедно и след това в дълбок тиган варим соса около 15 минути или докато се сгъсти леко.

При поднасяне можем да поръсим с настърган пармезан. Да ви е сладко! :)

P.S. Излизат около 50 топчета от тези продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...