Никулден чука на вратата вече и по традиция пускам моето предложение свързано с този празник. Този път ви предлагам едно прекрасно мезе за вино или пък по-твърд алкохол. Обичам да приготвям скариди по този начин, защото става бързо, а са много ароматни и смея да кажа се харесват на всички. Обикновено правя скариди с бира и девесил, но този път нямах, нито бира, нито девесил и трябваше да импровизирам. Заместих бирата с бяло вино, а девесила с няколко стръка прясна мащерка. На мен лично така ми харесаха повече.
Обикновено ползвам пресни скариди, от тези сивите на витрината в магазина. Те са пресни и вкусовите им качества са по-добри. Другите, бланшираните, които също може да видите на витрината, също може да ползвате, но лично аз не предпочитам и не препоръчвам. те са минали вече топлинна обработка и колко са пресни сами те самите знаят.
Ето и как да си ги приготвите за буквално 15 минути.
Необходими продукти:
500 гр пресни скариди
2 с. л. зехтин
4 стръка прясна мащерка
150 - 200 мл бяло вино (аз ползвах Марсала)
1 щипка едра морска сол (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Измиваме добре със студена вода скаридите.
2. В голяма касерола или дълбок тиган слагаме всички продукти и оставяме да заври. Варим докато скаридите станат оранжеви.
3. Сваляме от котлона, отцеждаме останалата течност и сервираме като поръсваме отгоре с малко едра сол.
Няма коментари:
Публикуване на коментар