8 февруари 2014 г.

Суши

Суши предизвиква противоречиви реакции от хората - от обожание до пълно отричане. Истината е, че може да се направи според всеки вкус и предпочитания - със сурова риба, с маринована риба, само със зеленчуци, с месо, дори с шоколад и плодове. В къщи е особено любимо за вечеря и стана традиция поне веднъж месечно да се глезим със суши. Мога да кажа, че основното при приготвянето му е варенето на ориза. Всичко останало е игра на вкусови предпочитания.



Необходими продукти:

300 г ориз за суши
3 с. л. оризов оцет
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
6 - 7 листа нори
1 авокадо
сирене Филаделфия
1/2 краставица
сьомга филе (пушена или сурова)
и каквото още си пожелаете - риба тон, скариди, калмари, морков, пилешко...

уасаби, маринован джинджифил и соев сос за сервиране

Оризът се измива под течаща вода, докато започне да изтича бистра вода. Отцежда се добре, сипва се в тенджера с 450 мл вода и се слага за около 2 минути на силен огън. След това котлонът се намаля на възможно най-ниска степен и оризът се оставя да къкри покрит около 15 минути. След това се сваля от котлона и под капака на тенджерата се слага кърпа и се оставя още 10 минути така. През това време смесваме оризовия оцет, захарта и солта. Оризът се изсипва в широк съд и се поръсва с оцета. Оставяме го да се охлади на стайна температура. След като оризът е готов започваме с навиването на рулцата. Върху бамбукова рогозка се поставя лист нори с гладката страна надолу. Нанасяме тънък слой ориз върху водораслите като в единия край оставяме ръб около 2 см, върху който не разстиламе ориз. Подреждаме в единия край от желаната плънка, намокряме с пръсти непокрития с ориз край на норито и с помощта на бамбуковата рогозка завиваме на стегнато руло. След като рулото е готово го разрязваме на парчета като преди това потапяме ножа във вода.



1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...