16 октомври 2015 г.

Галет със смокини, козе сирене и мед

Дълго отсъствах. Цели четири месеца не съм публикувала приключенията си в кухнята. Причини, разбира се, има много. Най-вече нямах време да снимам и пиша, защото освен с малкото човече бях заета и с обзавеждането и ремонтите на новия ни дом. Избиране на подови настилки, мебели, тапети, облицовки, осветителни тела, дизайн на кухня (моята сбъдната мечта), пердета, електроуреди,... И всичко това съпроводено от безброй посещения на магазини, шоуруми, безкрайно разглеждане на сайтове и каталози до среднощ. Наистина едни интензивни четири месеца на ремонт, в които както е известно трябва да се скараш поне с един от майсторите и поне един трябва да ти забави изпълнението на поръчката. Но ето ни днес тук в напълно завършения ни нов дом.

А нов дом означава и нови уреди и най-вече за мен нови котлони и фурна, с които трябва да свикна и това определено ще ми отнеме време. Днес символично ще ви представя първото успешно изпечено "ястие" в новата  фурна. Тук трудно бих могла да се проваля, защото с масленото тесто справиш ли се при месенето, след това изпичането е като детска игра. За какво говоря ли? За един галет, който ми се върти в главата от поне месец и половина.

Идеята за този галет дойде при последното ми пътуване до Израел. Свекърва ми донесе един ден прекрасни ароматни, сочни и сладки смокини, а предния ден ме заведе до една ферма, в която се отглеждат кози и от млякото им правят уникални сирена. Естествено не пропуснах да си купя и сирене оттам, освен задължителното кисело мляко, което Тали си пие ежедневно. Та този галет ми се въртеше толкова време в главата, че като видях хубави смокини на пазара, веднага знаех какво ще направя с тях. Купих си и хубаво козе сирене и сега трябваше само да опазя смокините от изяждане преди да съм запретнала ръкави да опека галета.

И така, след не много дълго ровене из кулинарните страници си избрах тестото на Йоана от Кулинарно - в кухнята с Йоана като според продуктите, които имах в хладилника направих малки промени. Замених царевичното нишесте с пшенично и сметаната и водата само с ледено мляко. Добавих така жадуваната плънка и се получи магията. Дори моят мъж си поиска второ парче.



Необходими продукти:

- за тестото:

130 г бяло брашно
40 г пшенично нишесте
2 с. л. фина пудра захар
1/4 ч. л. сол
120 г масло
2 - 4 с. л. ледено студено прясно мляко

- за плънката:

8 - 10 бр. смокини
50 г козе сирене
2 с. л. течен мед
половинки орехови ядки

Начин на приготвяне:

1. В купа смесваме добре брашното, нишестето, пудрата захар и солта. Маслото нарязваме на кубчета и добавяме към сухите съставки. Месим докато се получат трохи. Добавяме една по една супени лъжици ледено студено мляко. Когато тестото е готово оформяме на топка, завиваме със свежо фолио и прибираме в хладилника за 30 минути.

2. Плънката приготвяме като измиваме добре смокините, отрязваме дръжките и ги нарязваме на четвъртинки. Сиренето нарязваме на малки кубчета.

3. Разточваме тестото на кора с дебелина около 5 мм върху хартия за печене. Нареждаме плънката в средата и с помощта на хартията подгъваме краищата на тестото към средата, така че да се получи нещо като пакет. Украсяваме с ореховите ядки.

4. Печем на 180 градуса за около 30 - 35 минути в предварително загрята фурна.

5. Когато извадим готовият вече галет от фурната го поръсваме с 2 с. л. мед и оставяме да изстине. Режем го след като е напълно изстинал.

А ето и малко снимки от моята сбъдната мечта - КУХНЯТА!





1 коментар:

  1. Очите ми останаха в прекрасната ти кухня, Кети! Много, много е хубава, а галета чуден!
    Поздравления и много сладости да сътвориш в тази омайна кухня! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...