7 март 2015 г.

Салата с тученица и рукола

Тученицата или тлъстиката ми е позната от ранна детска възраст. Растеше из целия двор на баба. И нали съм си отявлен любител на животните я късах и я давах на кокошките, а те толкова много я обичаха. Предпочитаха я пред другата трева. 

Преди известно време попаднах на една публикация относно това колко е полезен този треволяк и за хората. Първата ми мисъл беше "Колко много имаше по двора, а дори и не съм си помисляла да я ям" Логично е, щом животните я ядат и ние можем, но нали дядо все се караше да не ядем от храната предназначена за животните. Все едно беше отровна... Още не го разбирам него, но това е една друга тема. Различни поколения, различен живот. Да не говорим, че човекът е ветеран от войната.

Та, да се върнем на тученицата. Полезна била, казваха в онази статия. Обаче, явно бе подранила тази информация за нашите географски ширини. Нямаше я още нито по пазарите, нито по магазините. Няколко месеца по-късно на едно пътуване в Израел ми я сервираха гарнитура към най-вълшебния киш, който съм яла до сега. Плахо я опитах, а тя се оказа с мек и приятен вкус. Нищо чудно, че кокошките така настървено се бореха за нея!

Казват, че в 100 грама прясна тученица се съдържат едва 16 калории и до 400 мг омега-3 мастни киселини, 27 мг витамин С и други. Има ШЕСТ пъти повече витамин Е от спанака и СЕДЕМ пъти повече бета-каротен от морковите. Съдържа също магнезий, витамин А, калий, желязо, фосфор, фибри. И въобще е много полезна и кокошките може да почакат следващия път. :)

Наскоро намерих тученица в един от хипер маркетите. Купих си един пакет и  веднага си спретнах една свежа салатка, която пък бе компания на една глазирана сьомга с мед и бадеми. Перфектната здравословна вечеря.




Необходими продукти:

2 ч. ч. листа от тученица
1 ч. ч. рукола
10 - 12 чери домата
1 авокадо
зехтин
сол
светъл винен оцет

Начин на приготвяне:

1. Измийте и отцедете зеленчуците.

2. Нарежете доматите на половинки, а авокадото на кубчета.

3. В голяма купа смесете всичко и подправете по ваш вкус. Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...