23 септември 2014 г.

Сладкиш-баница с ябълки

Днес ми е ден на експерименти. В момента съм в Израел и понеже всички обичат да им правя баница, си бях донесла няколко пакета кори за баница. Един обаче остана неизползван и реших да направя нещо сладко за утрешния празник тук - Рош Ашана (еврейската нова година). По традиция на масата трябва да присъстват ябълки, мед, нар, гефилте фиш (кюфтета от риба). Та реших да забъркам нещо с ябълки за гостите утре, но не исках да правя просто баница с ябълки. Забърках едно тесто, сложих ябълките, прибавих малко локум за разкош и завих рулца. Получи се мек, сочен сладкиш, който чудесно се допълва от хрупкавите кори.




Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
100 г разтопено масло
2 големи ябълки (настъргани)
140 г локум
2 яйца
1 ч. ч. захар
100 мл мляко
1 ч. л.  бакпулвер
1 ванилия
1 ч. л. канела
1 - 1 1/2 ч. ч. брашно

Започваме с приготвянето на плънката. Разбъркваме добре яйцата и добавяме млякото, а след това и захарта и разбиваме докато захарта се разтвори. След това добавяме бакпулвера, ванилията и канелата. Добавяме и постепенно брашното докато получим кексово тесто, в което изсипваме настърганите ябълки и разбъркваме добре. Мажем една кора за баница с масло и в единия й край слагаме 2-3 с. л. от сместа. Слагаме няколко парченца локум и завиваме на не много стегнато руло. Подреждаме рулата в намаслена тава, мажем ги отгоре с масло и печем на 150 градуса в предварително загрята фурна. Когато корите се зачервят добре вадим тавата и мажем отново с разтопено масло. Завиваме с кърпа и оставяме да изстине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...