30 юни 2014 г.

Хляб от лимец

След доста дълго отсъствие днес се завръщам с нещо здравословно и много, много вкусно. От известно време ми беше останало малко брашно от лимец, а и си беше останало с цел да направя хлебче с него, та просто си чакаше правилния момент. 





Необходими продукти:

350 г лимецово брашно
150 г бяло брашно
1 пакетче суха мая
3 с. л. олио
300 - 350 мл айрян
1 с. л. сол
1 ч. л. захар
чубрица
сурови тиквени семки

Смесваме двата вида брашно, солта и чубрицата. Затопляме айряна, добавяме захарта и разтваряме маята в него. Правим кладенче в брашното и изсипваме айряна и олиото в него. Замесваме меко тесто, което поставяме в намазнена тавичка, правим няколко нареза с нож отгоре и поръсваме с тиквени семки. Оставяме да втаса добре и печем на 180 градуса до суха клечка.

Когато нямам време да чакам хляба да втаса или просто губя търпение, пускам фурната на 50 градуса и слагам тавичката вътре. Когато тестото удвои размера си увеличавам градусите на фурната до 180 и изпичам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...