6 декември 2015 г.

Спагети с песто, скариди и сушени домати

Снощи, така да се каже, си подгрявахме за днешния празник. Хапнахме си скаридки на корем. На масата ни имаше едно прекрасно мезе - скариди с бяло вино и мащерка, както и тези изкушаващи спагети отново със скариди, песто и сушени домати. Реших да избягам от "традицията" в моята кухня пастата да е с доматен сос или пък сметанов. Исках нещо леко, но също толкова ароматно. Използвах готов песто сос за паста, пресни скариди, сушени домати от буркан и зелени маслини. А да и любимият ми чесън, който идеално си пасна с босилековото песто. Няма да ви занимавам с повече приказки, че ме чака двоен празник днес - Никулден и първият ден от Ханука. Ето рецептата.



Необходими продукти (за 4 порции):

1 пакет спагети
500 гр пресни скариди
4 скилидки чесън
70 г обезкостени зелени маслини
10 - 12 сушени доматчета от буркан
190 г сос за спагети песто Дженовезе
зехтин
сол

Начин на приготвяне:

1. Почистваме скаридите от главите и черупките. С ножче правим разрез по дължината на гърба и почистваме от червото. Тази стъпка може и да пропуснете, но не е желателно. Измиваме добре със студена вода и оставяме настрана.

2. Сваряваме спагетите според указанието на опаковката.

3. Докато се варят спагетите загряваме малко зехтин в тиган и добавяме пресования чесън. Оставяме да си пусне аромата, като внимаваме да не прегори чесъна. След това добавяме нарязаните сушени домати и маслини. След като и те си пуснат ароматите добавяме и скаридите и готвим до готовност на скаридите.

4. Готовите спагети отцеждаме от водата и объркваме добре с песто соса. Добавяме и вече готовите скариди с доматите и маслините. Объркваме всичко добре и сервираме. Прекрасно се комбинират с вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...